Veel mensen doen mee aan loterijen, maar wat wordt er in de wet gezegd over loterijen? Als je hier meer over wilt weten kun je kijken in de wet op de kansspelen, ook wel WOK genoemd. Als je een loterij wilt organiseren dien je een vergunning te hebben, daarnaast moet er met de opbrengst van een loterij een algemeen belang worden gediend. Bij de Staatsloterij moet minimaal 60% van de inleg aan prijzen uit worden gekeerd en de opbrengst gaat naar de staat. Er zijn voorschriften verbonden aan de vergunning en de vergunninghouder bepaalt wie er mag verkopen. Bij de Postcodeloterij moet 50% van de inleg besteed worden aan goede doelen en de afdracht komt ten goede aan doelen zoals mensenrechten en milieu. 2,5% van de inleg mag hierbij als reserve worden geboekt.
De loterijen en de minimale voorwaarden van uitbetalen
Bij de Bankgiroloterij moet in totaal 50% van de inleg besteed worden aan goede doelen en de afdracht komt ten goede aan goede doelen zoals natuurbehoud en cultuur. In totaal mag 2,5% van de inleg als reserve worden geboekt. Dan is er de Sponsorloterij, 50% van de inleg moet worden besteed aan goede doelen en de afdracht komt ten goede aan goede doelen op onder andere het gebied van maatschappelijk welzijn en sport. Daarbij mag 2,5% van de inleg als reserve worden geboekt. Bij Lotto en sportprijsvragen gaat 47,5% van de inleg naar de prijzen, daar moet het aan worden uitgekeerd en formulieren moeten voorzien zijn van de tekst: ‘ zet niet alles op het spel, speel met mate’. Bovendien moet je eenvoudig je loterij lidmaatschap op kunnen zeggen.
Nog meer loterijen
Er bestaat ook nog de Krasloterij. Daarbij moet minimaal 47,5 % van de inleg aan prijzen worden uitgekeerd. De formulieren moeten een tekst bevatten met de tekst dat niet alles op het spel gezet moet worden, maar dat er met mate gespeeld moet worden. Verkooppunten krijgen een vergoeding ten hoogste 10% van de inleg. Meespelen mag pas vanaf achttien jaar.
Geef een antwoord