Kans op winnen loterij

Nederland kent inmiddels al heel wat loterijen, zoals we allemaal weten. Maar bij welke loterij heb je nu de meeste kans op winst in 2023? Want mee doen is leuk, maar uiteindelijk wil je voor de winst gaan. Bekijk onderstaande percentages van de Nederlandse en Europese loterijen. Als we het hebben over de kans op winst, dan bedoelen we ‘hoe groot is de kans op het winnen van de hoofdprijs’.

Koop hier online een lot voor de loterijen met de hoogste win kansen!

Heb groot is de kans dat je een prijs wint bij de Staatsloterij in 2023?

De gemiddelde kans voor de gemiddelde bonus om elke keer te veranderen en het gemiddelde 16e bureau in 2023 is 51,6 %. Dit betekent dat de prijs gemiddeld ten minste 5 euro is, goed voor 51,6 % (alle) van het verkoopbatchnummer. Daarom, wanneer u deelneemt aan de 16e ronde, heb je de kans om prijzen te winnen op niet minder dan één -in -one!

In 2023 verwacht Staatsloterij dat de bonus zal stijgen tot ongeveer 450 miljoen euro. Daarom wordt verwacht dat Staatsloterij ongeveer 45 miljoen euro betaalt, en de schaal van de totale bonus is gerelateerd aan het werkelijke aantal verkochte grond.

Wat zijn mijn kansen bij overige Nederlande loterijen?

De percentages van 2023 staat hier vermeld:

Postcode Loterij: 1 op 245.000

Vriendenloterij: 1 op 510.000
Miljoenenspel: 1 op 1,12 miljoen
Staatsloterij: 1 op 2,7 miljoen
De Lotto: 1 op 49 miljoen

geluk-klavertje-vier

Winkans Europese loterijen

Eurojackpot: 1 op 59.325.280 (59 miljoen). Kans 1 op 26 voor een geldprijs te winnen (update 2023) bij eurojackpot
Euromillions: 1 op 116 miljoen

Er bestaat ook nog zoiets als winkans per lot. En als we daarnaar kijken, dan heb je de meeste kans bij de Staatsloterij. Hier is de kans op een winnend lot maar liefst 1 op 2. Bij andere loterijen ligt dat gemiddeld tussen de op 1 op 3 en de 1 op 6. Dus kijken we naar de loterij met de grootste kans per lot en zowel een winkans op de hoofdprijs maak je de meeste kans met de Bankgiro Loterij. Kijk je slechts naar de winst per lot dan is de Staatsloterij de grote ‘winnaar’. Wat veel mensen in dit geval nog weleens vergeten is dan ook te kijken naar de prijs die je betaald per lot, zo ligt de prijs voor een volledig lot bij de Staatsloterij op € 35.

Hoe berekenen ik mijn kans op een hoofdprijs?

Je kan de winkans op de hoofdprijs zelf uitrekenen, dit is echter wel een wat lastig stuk. Hier moet je bijvoorbeeld kijken naar het aantal mogelijke lotcombinaties. Zo moet een deelnemer alle getallen kloppend hebben om de geldprijs te kunnen winnen,

De formule is in dit geval: Bij een loterij met vijf goed te raden getallen (ieder getal ligt tussen de 0 en de 41 en mag maximaal 1 keer voor komen). Dus 1/(lotgetal x lotgetal x lotgetal x lotgetal x lotgetal) = uitkomst x 100 = percentage winkans.

Berekenen winkans per lot
Je kunt de winkans per lot zelf uitrekenen door het aantal prijzen per trekking te delen door het aantal verkochte loten voor een trekking.

De formule is in dit geval:
Prijzen / aantal loten= uitkomst x 100 = winkans.

Bekijk ook om je winkans te vergroten de beste cijfers die kan kiezen bij de Staatsloterij.

Hoe groot is de kans dat jij een loterij wint?

Volgens onderzoek van de Universiteit is de volgende kansberekening gemaakt.

De 5 beste tips om je kans om te winnen te vergroten

Als je meedoet aan een loterij wil je natuurlijk winnen. Klinkt logisch toch? Maar meestal als we meedoen is er geen enkel cijfer, letter of combinatie op ons lot goed. Dus de vraag is, hoe kun je er nu voor zorgen dat jouw kans op winst alleen maar groter wordt?

Tip 1 Pas strategieën toe
Probeer te begrijpen dat andere loten niet van invloed zijn op jouw loten bij de meeste loterijen.
De meeste mensen zullen denken dat ze meer kans hebben als er minder mensen meedoen. Maar dat is natuurlijk alleen het geval als er een winnend lot wordt getrokken uit alle loten die meedoen. Overigens is het zo dat de kans dat je je prijs moet delen met een ander (bijvoorbeeld bij de lotto) is zeker wel kleiner als er minder mensen meedoen. Het aantal mensen dat loten heeft gekocht beïnvloedt overigens niet de kans dat een winnende reeks overeenkomt met de reeks op jouw lot. Zie het op de volgende manier, als slechts één speler een lot heeft gekocht, dan is het uiteraard niet zo dat diegene zeker zal winnen.

Tip 2 Speel minder vaak, maar koop meer.
Met deze tip vergroot je je kansen bij een bepaalde trekking. Overigens is deze strategie is niet van invloed op je kans om te winnen gedurende je hele leven, maar het is wel op de kans dat je de jackpot wint bij een bepaalde trekking. Dus kun je beter geld opsparen door niet iedere keer een lot te kopen, maar koop van je gespaarde geld meerdere loten. En doe dat dan vooral op het moment dat de jackpot hoog staat. Zo heb je meer kans op een grote prijs terwijl je feitelijk niet meer uitgeeft. Bij de Lotto kun je zo vaak spelen als je kunt, iedere keer met exact dezelfde cijfer combinatie. En dat mogen steeds dezelfde zijn.

Tip 3 Controleer je loten nogmaals.
Er zijn binnen de verschillende lotto’s en loterijen meerdere manieren om te winnen. Denk dus niet te snel dat je niets gewonnen hebt, maar check je lot nog eens heel goed. En stop ook vooral als je gewonnen hebt en steek niet direct je winst weer in nieuwe loten. Desnoods stel je voor jezelf een budget van te voren vast en hou je daar dan dus aan.

Tip 4 Koop meer dan één lot.
De regel is heel simpel, hoe meer loten je koopt, hoe groter je winkans is uiteindelijk. Bij de Lotto is de winkans op het winnen van de jackpot 1 op 49 miljoen, zou je 50 loten hebben dan is je winkans dus 1 op 1 miljoen. Bij de Staatsloterij was de winkans bij de Oudejaarstrekking van 2014 1 op 4,4 miljoen. In het kader van meer loten kun je ook een loterijpool opzetten. Het is een kwestie van een groep mensen bij elkaar zien te krijgen die bereid zijn een winnend lot te delen. Het bedrag dat je dan wint is uiteraard kleiner, maar je winkans wordt veel groter.

Tip 5 Zelf een nummer kiezen of niet?
Veel mensen laten de computer of website een nummer kiezen (bijvoorbeeld bij de Lotto). Maar statisch gezien is de kans op winst even groot voor elke willekeurige combinatie van cijfers. Weeg je kansen dus af, het maakt eigenlijk niet zo heel veel uit of je nu zelf je cijfers kiest of de computer voor je laat kiezen. Wellicht klinkt het vrij onlogisch maar met de combinatie 1-2-3-4-5-6- heb je evenveel kans om te winnen als met iedere andere reeks van cijfers. Er zit wel een nadeel aan zelf kiezen, de meeste mensen zijn op dezelfde manier ‘geprogrammeerd’ en meerdere spelers zullen dus met dezelfde reeks spelen. Een Amerikaan die 7 keer de loterij heeft gewonnen, raadt af om een reeks door de computer te laten genereren. Hij zegt dat je beter combinaties waar recentelijk prijzen op zijn gevallen kunt mijden (en dat doe je door zelf te kiezen en goed onderzoek te doen), hiermee vergroot je uiteindelijk je winkans. Bij bijvoorbeeld de Staatsloterij hoef je recent winnende eindgetallen niet te mijden. Bij de volgende trekking heeft ieder eindgetallen weer evenveel kans om te winnen.

Tip 6 Kraskaarten
Kraskaarten staan vooral bekend om de kleinere prijzen. Houdt dat dan automatisch in dat je dan ook meer kans hebt om te winnen. Een Canadees statisticus zegt de manier heeft om te winnen met kraskaarten. Bij kraskaarten liggende gemiddelde winkansen tussen 1:5 en 1:2,5 (hou dat aantal in je achterhoofd) Als je vervolgens kraskaarten koopt, vraag dan welke kraskaarten het meest verkocht worden en waar het meest bij gewonnen wordt. Kies vervolgens een spel waarbij vooral verloren wordt (dat betekent dat er gewonnen gaat worden). Is bijvoorbeeld de winkans 1 op 5 dan zou je dus in theorie moeten winnen door 5 kaarten te kopen.

En waar moet je verder aandenken om het voor jou zo leuk mogelijk te houden?
• In je prijs altijd zo snel mogelijk
• Bewaar je lot of loten op een veilige plek, zodat dit niet kan worden aangetast door insecten, muizen, hitte of vocht
• Is je gewonnen prijs heel groot, dan is het een idee om een advocaat in te schakelen om te helpen met innen
• Heb je een pool opgezet, maak dan kopieën van alle loten die meedoen. Zorg ervoor dat iedereen die meedoet te vertrouwen is. Vergelijk uiteindelijk de gekopieerde loten met de winnende cijfercombinaties
• Bedenk dat je in Nederland niet aan een lotto of loterij mag mee doen als je jonger bent dan 18
• Geef nooit meer geld uit aan de loterij dan je je kunt veroorloven