Bedrijven die online gokspellen aanboden hebben dit jaar in totaal voor 3.5 miljoen euro aan boetes opgelegd gekregen van de Kansspelautoriteit (Ksa). Dit is twee keer zoveel als het jaar daarvoor. Het Ksa meldt verder dat het gaat om tien boetes. Waarom is het bedrag zoveel hoger geworden?
Meer aanbieders krijgen boete
Volgens Ksa voorzitter René Jansen is het logisch dat het boetebedrag is toegenomen: de basisboete is verhoogd. Bovendien hebben meer grote aanbieders een boete gekregen. Een van hen is Trannel International, ook wel bekend als ‘Unibet’. Het bedrijf ontving een boete van 470.000 euro voor het aanbieden van online kansspellen. Daarnaast moet Onisac 450.000 euro betalen en werd Exinvest/1XCorp beboet met 400.000 euro. Het laatstgenoemde bedrijf biedt onder andere online Poker, Roulette en Blackjack aan.

Vestiging buiten Nederland
De bovengenoemde bedrijven richten zich op online gokken en hebben allemaal hun vestiging buiten Nederland. Ze zijn te vinden op Gibraltar, Malta of Cyprus. De Ksa gaat achter bedrijven aan die Nederlandse betaalmiddelen toestaan, de Nederlandse taal gebruiken en die symbolen uit ons land hanteren.
Online gokken legaal vanaf 2021
De Tweede Kamer keurde begin 2020 de ‘Wet kansspelen op afstand’ goed. Dit betekent dat er veel gaat veranderen voor (online) gokbedrijven. Vanaf 2021 wordt het aanbieden van online gokken in Nederland legaal. Wel moeten bedrijven er een officiële vergunning voor krijgen, die uitgegeven wordt door de Ksa. Tot het zover is blijft de Ksa de goksites die ‘illegaal online gokken’ aanbieden bestrijden.
Lastig om boetes te incasseren
Overigens is het voor het Ksa best lastig om de boetes daadwerkelijk te incasseren. Sterker nog, uit cijfers in november blijkt dat er maar liefst 900.000 boetes nog openstaan. Wel verwacht voorzitrer René Jansen dat meer bedrijven hun beotes zullen betalen. Ze willen namelijk een goed imago ebben als het online gokken volgend jaar legaal wordt. Betalen ze de boete niet, dan ziet de Ksa de partij als onbetrouwbaar. En dit betekent automatisch dat er geen vergunnning wordt gegeven.
Leeftijdsverificatie verplicht
Overigens geldt vanaf 1 januari 2020 een leeftijdsverificatie voor online gokken. Goksites die de verificatie niet gebruiken, waaruit dus blijkt dat een speler meerderjarig is, kunnen ook een boete verwachten.
Geef een antwoord