Slowakije organiseert loterij voor mensen die een coronavaccin hebben genomen

De regering van Slowakije wil meer doen om de inwoners van het land over te halen om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Hiervoor gaat de overheid wekelijks een speciale loterij organiseren, waar je alleen aan mee kunt doen als je gevaccineerd bent. De prijzen kunnen oplopen tot wel 2 miljoen euro.

Lopen achter op de vaccinatiestrategie

Slowakije is een van de minst gevaccineerde landen in de Europese Unie. Op het moment is nog geen 30 procent van de Slovaakse bevolking gevaccineerd, en de hoeveelheid mensen die een afspraak maken voor hun eerste prik loopt ook steeds meer af. Om het aantal gevaccineerden omhoog te schroeven gaat de regering nu een speciale loterij organiseren. Zowel volledig gevaccineerden als mensen die pas één vaccinatie hebben gehad kunnen meedoen aan de loterij.

De loterij is niet de enige actie die de Slovaakse overheid inzet om meer mensen bereid te maken een vaccinatie te nemen. Zo kunnen Slowaken die medelanders overhalen zich ook te laten vaccineren al direct een geldbedrag krijgen. Zodra deze persoon dan gevaccineerd is, krijgen zij een geldbedrag afhankelijk van de leeftijd van de gevaccineerde. Hoe ouder de persoon is die zij hebben overgehaald hoe hoger het bedrag. Dit bedrag kan oplopen tot 90 euro.

Bang voor de deltavariant

De regering wil er alles aan doen om meer mensen gevaccineerd te krijgen, zodat een mogelijk nieuwe golf die door de nieuwe deltavariant kan ontstaan zo veel mogelijk tegengehouden kan worden. In mei dit jaar had het land al last van een enorme piek in de besmettingen, die ervoor zorgde dat steeds minder mensen prikbereid werden.

Slowakije is niet het enige land dat op ludieke wijze probeert meer inwoners over te halen een vaccin te nemen. Zo kunnen gevaccineerden in Polen meedoen aan een loterij waar onder andere een gloednieuwe auto mee te winnen is en maken inwoners van de Russische stad Ufa kans om te kunnen wonen in een nieuw appartement. In de Verenigde Staten zijn verschillende acties per staat. Zo liet Bill de Blasio, burgemeester van New York, tijdens een persconferentie weten dat gevaccineerden een gratis maaltijd krijgen van fastfoodrestaurant Shake Shack.

Plaats een reactie