Uitkeringspercentages & winkansen

Op deze pagina informeren we u graag over de uitkeringspercentages van de verschillende Nederlandse loterijen. Het uitkeringspercentage geeft weer hoeveel procent van de loten inleg naar de prijzenpot gaat. Een uitkeringspercentage van bijvoorbeeld 55% betekent dat er van elke honderd euro dat aan loten wordt verkocht er 55 euro als prijzengeld wordt uitgekeerd. In onderstaande tabel kunt u de percentages terugvinden. Let op: niet elke loterij is op hun website even duidelijk hoe veel van de inleg er naar het prijzengeld gaat; onder de tabel kunt u hier per loterij een toelichting over vinden. Voor uitgebreide informatie kunt u het beste de jaarverslagen lezen.

Welke loterij jackpot valt het vaakste in Nederland?

Sinds 2018 zijn er 32 nieuwe Lotto miljonairs bijgekomen die in totaal meer als € 135.000.000,- hebben gewonnen!

Onderstaande cijfers kunnen aan verandering onderhevig zijn; lees ook onze disclaimer. U kunt uw loten eenvoudig online bestellen op deze pagina.

Wat is de kans om een jackpot te winnen bij een Nederlandse loterij?

Iedereen die een keer of meerdere keren meespeelt met een lotto of loterij droomt er zonder twijfel van om ooit eens een jackpot te winnen. Stel je toch eens voor wat je allemaal met dat geld kunt doen! Wij hebben in ieder geval een kort overzicht voor je samengesteld met loterijen waarbij je de meeste kans hebt op het winnen van de jackpot.

Staatsloterij winkans

De winkans is moeilijk te berekenen bij de Nederlandse staatsloterij, dit wordt namelijk voor een groot gedeelte bepaalt door het aantal verkochte loten. Dit varieert iedere maand. Alleen lotnummers die verkocht zijn gaan maken kans om te winnen. De Staatsloterij geeft zelf aan dat minstens 62% van de inzet wordt uitgekeerd. Uit onderzoek is gebleken dat in 2010  69,6% van de inkomsten uitgekeerd was in prijzengeld. Een uitkeringspercentage van bijna 70% wil eigenlijk zeggen dat van elke € 1 die je inzet, je gemiddeld €0,70 terugkrijgt en dus €0,30 verliest. Je winkans bedraagt dus 70% bij de Staatsloterij uit deze cijfers.

Lotto winkans

Iedere week vindt er een lotto trekking plaats en de eerste werd gehouden op 1 september 1974. Je kiest zes getallen uit een reeks van 1 tot en met 45, en daarnaast kies je een van de zes jackpotkleuren. Overigens worden de Krasloten ook uitgegeven door de Lotto.

De Lotto staat haar resultaat overigens volledig af aan een aantal goede doelen op het gebied van cultuur, maatschappelijk welzijn en volksgezondheid. Van de opbrengsten gaat 75% naar het NOC*NSF.

Nationale Postcode Loterij winkansen

De Postcode Loterij is, na de Staatsloterij, de grootste loterij van Nederland met een omzet van € 665 miljoen euro in 2015. Deze loterij werd opgericht in 1989 en is sindsdien eigenlijk alleen maar gegroeid,

De jackpot bij de Postcode Loterij kennen we ook wel als de ‘PostcodeKanjer’. Op 1 januari 2023 zal er maar liefst € 52,9 miljoen euro te zijn verdelen over zeven postcodes!

Hoe groot is je winkans bij de Postcode Loterij? Nou, die is het laagst van alle grote loterijen, namelijk 1 op 7. In 2014 was de kans om met je buren de grote prijs ‘binnen te halen’ 1 op 242.000. Maar goed gezegd moet worden dat de helft van je inleg naar goede doelen gaat zoals War Child, het Rode Kruis en het Wereld Natuur Fonds.

VriendenLoterij winkans jackpot

Bij De VriendenLoterij kost een lot € 13,25 per trekking inclusief een zogenaamde Jackpotbonus van € 0,50 cent. Er zijn veertien trekkingen per jaar waarvan twee zonder Jackpotbonus. Ben je geïnteresseerd in een jaarabonnement dan kost je dat € 184,50 euro per jaar.

Deze loterij is als initiatief van Humanitas op gericht in 1989 en is maakt vandaag de dag onderdeel uit van de holding Nationale Goede Doelen Loterijen.

De gemiddelde winkans per trekking is 1 op 4. En in 2023 was de kans op een miljoenenprijs 1 op 24.700 en op de maandelijkse hoofdprijs was de kans 1 op 24.000.

Ook bij deze loterij gaat er weer een deel van je inleg, vijftig procent, naar clubs, verenigingen en goede doelen die zich richten op gezondheid en welzijn van mensen. Zo kun je denken aan het Nationaal Ouderenfonds en het Vergeten Kind. Het unieke hieraan is dat de deelnemer zelf mag bepalen waar zijn of haar inleg naar toe gaat.

BankGiro Loterij winkans

Speel je mee met de BankGiro Loterij dan zijn de laatste vijf cijfers van je bankrekeningnummer je lotnummer. Ook bij de BankGiro Loterij kun je alleen meespelen in abonnementsvorm. Er zijn vijftien trekkingen per jaar en per trekking betaal je € 13,25 euro (inclusief de WeekprijsVerdubbelaar van € 0,50 cent). Een jaarabonnement kost € 198,75 euro.

De winkans bij deze loterij is 1 op 3, en als je een heel jaar meespeelt is je winkans 1 op 10.000. De kans dat je de miljoenenprijs wint is op 1 op 83.000. De prijzen liegen er in ieder geval niet om, de jackpot is de zogenaamde miljoenenprijs die een paar keer per jaar wordt uitgereikt. In 2014 lag deze tussen de € 1 en 3,6 miljoen euro. Daarnaast kent de BankGiro Loterij ook aan WeekprijsVerdubbelaar van € 25.000 euro met een verdubbelaar van € 50.000 euro.

Ook bij deze loterij gaat een deel van je inzet naar goede doelen. Zo steunt de BankGiro Loterij EYE, het Rijksmuseum en de Anne Frank Stichting.

Winkans Europese loterijen

De winkans van de Eurojackpot en Euro Millions zijn veel kleiner dan bij de Nederlandse loterijen. Dit komt natuurlijk omdat bij beide loterijen veel meer landen actief zijn en er dus veel meer loten worden verkocht. De kans voor het winnen van de Eurojackpot is 1 op 59 miljoen oftewel 0,0000017%. De Euro Millions is de kans 1 op 116,5 miljoen. De prijs is daarentegen wel gigantisch groot.

Met deze land moet je concurreren om de grootste jackpot van Europa te winnen
Met deze land moet je concurreren om de grootste jackpot van Europa te winnen

Winkansen Nederlandse loterijen

Uw precieze winkansen zijn eigenlijk nauwelijks te berekenen, en de meeste loterijen overleggen ook geen harde cijfers. Uiteraard is uw kans op een kleine geldprijs vele malen groter dan de kans dat u tonnen of zelfs miljoenen wint. Uit bovenstaande tabel wordt duidelijk wat de verwachtingswaarde van uw rendement is voor elke euro die u bij een loterij inlegt. Duidelijk is dat u gemiddeld gezien altijd geld zult verliezen.

Nogmaals: bovenstaande getallen kunnen verouderd zijn, en u kunt hieraan geen rechten ontlenen. Als u besluit mee te spelen met een van bovenstaande loterijen doet u er goed aan zelf goed de voorwaarden en spelinformatie door te nemen. uit bovenstaande cijfers zou men af kunnen leiden dat de Staatsloterij de hoogste gemiddelde winkansen heeft. Dat uw winstkansen op een miljoenenprijs uitermate klein zeer moge duidelijk zijn. Voor de lotto is de winstkans op de Jackpot wél te berekenen: deze is 1 op 48.870.000. We raden dan ook aan om als u besluit mee te spelen met een loterij, dit voor uw plezier te doen en/of om goede doelen te steunen. De kans dat u er rijk van wordt is klein; de kans dat u geld verliest vrijwel zeker.

16 gedachten over “Uitkeringspercentages & winkansen”

 1. De Nederlandse Staatsloterij, lees de STAAT, heeft jarenlang de deelnemers van de Staatsloterij opgelicht. Dat is niet vreemd, denk aan de Goudstikker-collectie, het innen van erfpacht van Joden die in kampen zaten, de ongebreidelde piraterij waarvoor men een Kapersbrief gaf, het stelen van honderden kerken, het bestelen en discrimineren van katholieken ruim driehonderd jaar etc. En dat terwijl wij een christelijk joodse samenleving zijn. Stond er in de 10 geboden niet GIJ ZULT NIET STELEN? Waarschijnlijk is dit alleen van toepassing op het gepeupel.

  Beantwoorden
  • De kapersbrief is wel even wat anders. Dat was een toestemming voor niet oorlogschepen, om de schepen onder vlag van het land waarmee men in oorlog is, aan te vallen. Dat was niet iets Nederlands, de Engelsen en de Fransen maakten er nog veel meer gebruik van.

   Beantwoorden
  • De Goudstikker kwestie ligt toch wel even wat anders. Eerst mag je je afvragen hoe Goudstikker aan de kunstcollectie kwam. Hoe verwerf je in crisis- en oorlogstijd een zo kostbare kunstcollectie? Een groot deel van de collectie van Goudstikker bestond uit onteigende kunst. Moet je je dan niet eens afvragen wie de eigenaren waren vóór Goudstikker! Ruim 200 schilderijen zijn in 1940 ‘onder lichte dwang’ aan Göring verkocht voor een bedrag van 2 miljoen gulden. Dat was indertijd een onvoorstelbaar hoog bedrag. Deze schilderijen zijn na de oorlog gerecupereerd door de nederlandse staat en de eigenaren konden tot 1952 een verzoek indienen om deze terug te krijgen. De erven van Goudstikker hebben bewust de schilderijen niet terug geclaimd omdat ze moesten bewijzen dat de schilderijen ‘onder dwang’ waren verkocht. De erven kozen ervoor de 2 miljoen te behouden.
   Uiteindelijk eind jaren 90 zijn de erven Goudstikker gaan procederen tegen de Nederlandse staat. In eerste instantie hebben zij verloren, op juridische gronden kregen zij de schilderijen niet. In 2006 hebben zij uiteindelijk 202 schilderijen gekregen op moreel etische (???!) gronden.
   Dat is een leuke truc: geroofde en onteigende kunst opkopen, en ze dan 2 x verkopen. Wie is hier de dief?

   Beantwoorden
 2. Ik speel al sinds 2013 mee met de bankgiroloterij en heb nu zo’n €500 hieraan uitgegeven en nog nooit een cent gewonnen. Een winstkans van 1 op 3 is dus uitgesloten.

  Beantwoorden
 3. Van 3 euro gaat er 1 in prijzen. De winstkans is veel kleiner door de grote prijzen. Door de grote prizen neemt het aantal prijzen af en daarmee de winstkans.

  Beantwoorden
 4. ben destijds gestopt met de giroloterij na 35 jaar, en op een paar tientjes na nooit iets gewonnen, ben benaderd opnieuw door de bankgiro loterij, met hele mooie verhalen, met supergrote winkansen, maar zie op deze site dat er nog steeds niets veranderd is, ik heb bedenktijd gekregen, en weet nu dat ik er nie meer aan mee ga doen,is puur zakkenvullerij, heb trouwens nog nooit iemand gesproiken die daar een grote prijs gewonnen heeft, dat zegt denk ik al genoeg na al die jaren

  Beantwoorden
 5. Mm, wat denk je van het “verdwenen” pensioengeld dat de staat van ABP in de begin jaren “90 gestolen heeft.
  Dekkingsgraad van ABP en andere pensioenfondsen zou nu veel hoger liggen dan nu. deze houden elkaar in evenwicht en die is verstoord door de graaicultuur van de Staat.

  Beantwoorden
 6. Ik geef zoweinig alsmogelijk uit aan loterijeen, maar doe wel mee.

  Een kans van 1: miljoen is vrijwel nul en verschilt nauwelijk van een kans 1:tienmiljoen. Gegeven het feit dan je hooguit een tiental jeren mee kunt doen, anderzijds is de inzet wel een feit en niet meedoen leidt zeker niet tot winst. Kortom to be or not to be, maar dan wel een kleine be.

  trouwens bedankt voor de verwachtingswaarse tabel!

  Beantwoorden
 7. Mijns inziens hebben de loterijen gemeen en wat ik liever anders georganiseerd zou zien dat van het uitgekeerde geld een groot gedeelte naar kleine prijzen gaat vaak kleiner als je inleg, nutteloos dus,en het grootste gedeelte naar de hoofdprijs. Maar jes om iets dat wat voor je betekent te winnen wordt daardoor zo klein dat je dat waarschijnlijk niet gaat meemaken.mijn voorstel en vraag een loterij die die b.v het exponent van honderd tot een maximum van één miljoen hanteert, De mogelijkheid op een meevaller of het nu honderd of een miljoen is kunnen een oplossing zijn of een droom die werkelijkheid wordt,dat is toch genoeg. Één persoon die 168.1 millioen wint dat is toch zonde van het geld en of die er nu gelukkiger van wordt als met een ton is maar een vraag, maar de kans wordt wel veel groter. Die grote lokbedragen wie schiet daar iets mee op als de belastingdienst en alle andere parasieten.

  Beantwoorden
 8. Lotto Inleg Geld? Waar? Winnars? Gratis Lot! Grapje! Uitkeert % 20118/2019 Niet te Vinden.
  2e Prijs 100,000Euro ?(min 30.1% belasting) Meestal Geen Winnar,
  Winstuitkeering, Bonus, Lotto Directie?

  Oud Lotto, 20 Yaar Abbonement + Cijferspel Eindcijfer 8, Total 5 Gulden ‘Gewonnen.
  Yammer voor mensen met Eindcijfer 8

  1600 Trekking, 1 Keer!!!!!

  Beantwoorden
 9. Postcodeloterij is de meest schandelijke laaienlichterij.

  Om te beginnen: rendement is bruto, boven 400 euro gaat er nog eens 30,1% vanaf.
  Dus reken maar met een netto rendement van ongeveer 20%

  Verder gaat er 20% naar werving en organisatie. Lees: die irritante volgevreten entertainment media kliek zoals Gaston, Johnnie, Geer enz.

  Schandalig. Beter om de helft van je inzet direct naar een goed doel te storten en de andere helft te beleggen. En dat kan ook op manieren die heel veel van gokken weg hebben.

  Beantwoorden
 10. De beste winkansen heb je in het casino..daar pakt casino bv met roulette alleen de nul vd 36 andere getallen
  dus minder dan 3%.
  daarmee is standaard winkans bijna 49% of 1 op 2
  wil je groter winnen zet je in op minder kans met groter resultaat; bv 100 euro op getal 3600 win.
  Dat is dus al beter dan alle loterijen maar zou u dat durven? 100 euro op bv “0” ?Draaien maar.
  Ook sport wedden kan je leuk zelf instellen over je inleg en kansen.
  Zo leer je statistiek.

  Beantwoorden
 11. valt mij op dat eurojackpot altijd maar 1 winnaar heeft of tweede prijs valt in amersfoort dan
  moet een van de banken toch een gigantisch bedrag binnenkrijgen nou onbekend.

  Beantwoorden

Plaats een reactie