Onlangs werd een belangrijk rapport van the British Departement for Digital Culture, Media and Sports uitgebracht. In het Nederlands kennen wij dit als het Britse Department voor Digitale Cultuur, Media en Sport. In het rapport staat dat er niet langer weddenschappen op de EuroMillions loterij in het buitenland mogen worden afgesloten. Dit houdt in dat Britten niet langer mogen deelnemen aan Euro Millions trekkingen in het buitenland. Dit was al eerder afgesproken, maar er waren enkele mazen in de wet waardoor Britten ook in het buitenland konden meespelen. De beslissing van het DCMS leidt tot een aantal nieuwe licentievoorwaarden die daar een einde aanmaken.
Weddenschappen volgens de Wet op Gokken
De nieuwe licentie van het DCMS gaat in op 6 april 2018. Uiteraard heeft het veel gevolgen voor bookmakers. Het betekent echter niet dat ze geen weddenschappen meer bij loterijen in het buitenland mogen afsluiten. Dit is nog steeds mogelijk, alleen niet bij EuroMillions in Groot-Brittannië. Om de situatie goed te begrijpen kun je het beste deel 95 van de Wet of Gokken 2005 er op naslaan. Daarin staat dat weddenschappen plaatsen op EuroMillions loterijen in het buitenland verboden is. Dit geldt ook voor de loterijen die vallen binnen de Britse Camelot organisatie. Camelot heeft het wettelijk recht om de Nationale Loterij te organiseren, waar ook de Britse EuroMillions onder valt. In de afgelopen jaren had EuroMillions een bepaalde structuur waardoor je ook een weddenschap af kon sluiten die niet toegestaan was door de wet. Camelot promoot alleen de EuroMillions trekkingen uit Groot-Brittannië, maar diverse exploitanten lukte het ook om in het buitenland actief te zijn. Ze wisten vakkundig de restricties van de Wet op Gokken te omzeilen.
Verwarring onder EuroMillions spelers
De EuroMillions loterij wordt in heel Europa georganiseerd. Zo kun je onder andere meedoen in Duitsland en Frankrijk. Elke loterij heeft zijn eigen structuur en regels. Dit zorgt doorgaans niet voor verwarring onder de spelers. Het verschil tussen meedoen aan de loterij en er een weddenschap op plaatsen is wel verwarrend. In de afgelopen jaren is de grens tussen deze manieren van spelen teveel vervaagd. Uit onderzoek van Camelot is gebleken dat slechts 14 procent van de spelers wist dat zijn of haar EuroMillions ticket eigenlijk een weddenschap was op een loterij in het buitenland in plaats van het Verenigd Koninkrijk. Sterker nog, 60 procent van de spelers dacht dat ze gewoon meededen in hun eigen land! Een ander groot nadeel naast verwarring is dat exploitanten van weddenschappen op loterijen de opbrengsten grotendeels voor zichzelf houden. Normaal is het zodat een deel van de opbrengst van de EuroMillions loterijen naar het goede doel gaat.
Juridische stappen van exploitanten
De DCMS is bang dat het wedden op EuroMillions loterijen zich steeds verder uitbreidt. Wanneer steeds meer exploitanten dit doen, bestaat de vrees de goede opbrengsten van de Nationale Loterij steeds meer zullen teruglopen. Uiteindelijk heeft deze angst geleid tot een verbod op weddenschappen op EuroMillions loterijen in het buitenland. Uiteraard is deze beslissing een grote klap voor exploitanten die zich hier mee bezig houden. Het heeft een negatieve invloed op hun bedrijven in het Verenigd Koninkrijk. De CEO van Lotteland heeft gereageerd en wil waarschijnlijk juridische stappen gaan ondernemen. Hij ziet de invloed van weddenschappen op EuroMillions in het buitenland niet perse als negatief. De impact is van deze manier van gokken volgens hem zelfs ‘statistisch 0’. Sterker nog, volgens de CEO is er zelfs een positieve correlatie tussen weddenschappen op EuroMillions en de Nationale Loterij.
Geef een antwoord