Consumenten stellen aan de Kansspelautoriteit (Ksa) regelmatig de vraag of het veilig is om mee te spelen aan zogenaamde dip loterijen. Dat zijn online loterijen die op Facebook worden geplaatst. Veel consumenten vertrouwen dat niet en vragen aan de Ksa of ze daar wel aan mee kunnen doen zonder te worden opgelicht. Het advies van de Ksa is heel duidelijk: doe het niet.
Hoe werkt dippen?
Dippen gebeurt vrijwel altijd via Facebook. Een organisator maakt een groep aan waar je lid van moet worden om mee te kunnen spelen. In een incidenteel geval kun je ook meedoen zonder lid te worden. De prijs kan verschillen. Soms gaat het om kleine tweedehands spullen, maar soms ook om grote en dure producten. Een enkele keer bestaat de prijs uit cashgeld. Om mee te spelen wordt een kleine inleg gevraagd. Betaling vindt plaats via internetbankieren of met behulp van een ‘tikkie’. Het vervelende van deze diploterijen is dat niet bekend is wie de organisator is. Die kan overal in Nederland zitten, maar ook in het buitenland. Deelnemers hebben geen enkele garantie dat de prijzen worden uitgekeerd.
Nieuwe waarschuwing
De Ksa heeft al eerder gewaarschuwd voor deze diploterijen. Toch lijkt het er op dat dippen steeds populairder aan het worden is. Bernadette van Buchem is lid van de raad van bestuur van de Ksa en zij maakt zich zorgen. De Ksa heeft aanwijzingen dat er om meer consumenten te verleiden mee te spelen met grotere en luxere prijzen wordt gewerkt. Maar doordat deze loterijen zich volledig onttrekken aan controles is niet na te gaan of er werkelijk prijzen worden uitgekeerd. Voor Van Buchem is dat een reden om opnieuw aan de bel te trekken.
De rol van de Ksa
De Ksa heeft twee hoofdtaken. Ten eerste houdt ze toezicht op de markt voor de kansspelen. Dat betekent dat wordt gecontroleerd of kansspelen beschikken over een vergunning en of de organisatoren zich aan de regels houden. De Ksa is daarnaast ook de organisatie in Nederland die vergunningen mag verlenen. Op de site van de Ksa is een lijst met vergunninghouders te vinden. Bernadette van Buchem adviseert consumenten om die te raadplegen en alleen mee te doen met loterijen als deze over een vergunning beschikken. “Dan ben je een stuk zekerder dat de organisatoren zich aan de regels houden.”
Geef een antwoord