Wat zijn de verschillen tussen de Eurojackpot en Euromillions

De verschillen en overeenkomsten tussen EuroMillions en EuroJackpot hebben wij nader toegelicht. Beide Europese loterijen zijn erg populair maar wat zijn de duidelijkste verschillen? Wij hebben het voor je opgesomd.

Welke loterij is het populairst?

EuroJackpot en EuroMillions lijken best veel op elkaar. Ze zijn beiden erg populair in Europa. EuroMillions is nog net wat populairder dan EuroJackpot en staat op nummer één van de loterijen in Europa. Maar eigenlijk lijken ze best op elkaar, of zijn er toch verschillen? We geven je een overzicht zodat je weet wat beide loterijen inhouden en welke je wellicht interessanter vindt.
De overeenkomst tussen EuroMillions en EuroJackpot
Beide loterijen lijken erg op elkaar. Wat de overeenkomsten zijn laten we je hieronder puntsgewijs zien:

Overeenkomsten Euromillions & Eurojackpot

• Je moet bij beide spelen vijf getallen raden en twee speciale getallen. Deze voorspel je om de loterij te kunnen winnen. Bij de EuroJackpot lopen de getallen van één tot en met tien. Bij EuroMillions lopen de ballen met getallen tot en met elf. Dus dat is redelijk vergelijkbaar.
• Ook zijn de kosten van de lotto’s vergelijkbaar. Ze kosten beiden namelijk 2,50 euro per stuk.
• De trekkingen van EuroMillions én de EuroJackpot vinden beiden op vrijdagavond plaats. De tijd verschilt een uur van elkaar, maar verder is het hetzelfde.
• Er doen verschillende landen mee aan één van de lotto’s, maar Spanje is het enige land dat zowel deelneemt aan de EuroJackpot als aan de Euromillions.

Verschillen tussen de Eurojackpot en de Euromillions

Er zijn natuurlijk niet alleen maar overeenkomsten tussen de twee loterijen, anders waren er niet twee ontstaan. De verschillen tussen de twee lotto’s zijn de volgende:
• Er is vooral een verschil in de jackpot. De jackpot van EuroMillions kan namelijk oplopen tot maar liefst 190 miljoen euro! De Eurojackpot is een stuk lager (nog steeds hoog) met 90 miljoen euro. Zo hebben beide loterijen ook een garantiebedrag. De EuroJackpot garandeert in ieder geval 10 miljoen euro, terwijl dit bedrag bij EuroMillions op 15 miljoen euro ligt. Een verschil van vijf miljoen euro is toch best wel wat…
• Je hebt twee keer zoveel kans om de jackpot van de EuroJackpot te winnen dan de EuroMillions. Waarschijnlijk ook omdat er veel meer mensen meespelen aan de Euromillions. Dit maakt de kans vee kleiner.
• De EuroJackpot kent 12 verschillende categorieën waarin prijzen kunnen vallen. Bij EuroMillions wordt dit verdeeld onder 13 prijsniveaus.
• Een verschil tussen de twee loterijen is ook dat de EuroMillions twee keer per week een trekking heeft. Bij de EuroJackpot is dit één keer, alleen op vrijdagavond. Als de Eurojackpot meer spelers heeft, kan dit eventueel in de toekomst nog wel veranderen.
• Er spelen veel meer mensen mee aan Euromillions. Er spelen negen Europese landen mee aan de EuroMillions, maar dit zijn we de landen die de meeste populatie heeft. Deze negen landen hebben evenveel inwoners als de zestien landen die aan EuroJackpot deelnemen.