De Belgische lotto is net zoals bij de Nederlandse Lotto een trekkingsspel waarbij er 6 cijfers/ balletjes uit een totaal van 45 cijfers wordt getrokken. En een bonusnummer. Als speler probeer je deze 6 cijfers te raden. De trekkingen zijn in België op woensdag en zaterdagavond.
Indien je alle cijfers goed hebt dan win je Belgische Lotto jackpot. De Jackpot is altijd minimaal 1 miljoen euro. Indien er meerdere winnaars zijn die alle cijfers goed hebben dan wordt de hoofdprijs verdeeld. De Nationale loterij België communiceert dat je vanaf 2 twee goede eindcijfers al een prijs wint, indien je 3, 4 of zelf 5 goede cijfers hebt dan kan de prijs alleen maar verder oplopen. De prijs is mede afhankelijk van het aantal winnaars van de trekking.
Bezoek de nationale site van de Belgische Lotto
Kans op winst bij de Belgische Lotto
Bij de meeste lotto spelen is de gemiddelde winst op de lange termijn ongeveer 50% van de inzet, omdat de organisatie ongeveer de helft van de inzet uitbetaalt als prijs.
Kans op de hoofdprijs bij de Lotto
De kans op de hoofdprijs is als er n nummers zijn waaruit de k getrokken kan worden: kans=k!(n−k)!n! Er wordt nu een voorbeeld gegeven hoe deze formule in de praktijk werkt.
Belgische lotto
De Belgische Lotto gebruikt vanaf oktober 2011 45 balletjes in plaats van 42 balletjes. Daarbij is de kans om de Belgische lotto te winnen (6 juiste nummers) met 45 balletjes 1 op 8.145.060. Dit komt omdat de kans om het eerste balletje juist te hebben 1/45 is. En de kans om het tweede balletje juist te hebben is 1/44, enz. De totale kans om dan de zes balletjes, in de volgorde waarin ze getrokken zijn te hebben is dus 145×44×43×42×41×40. De volgorde maakt niet uit. Het gaat dus over:
kans=6!45×44×43×42×41×40=18145060 (6! Staat voor het aantal permutaties van zes verschillende objecten).
Feiten over de Belgisceh Lotto
– Het eindcijfer 20 en 38 wordt het vaakst gekozen. Wil je jackpot dus graag volledig winnen, kies dan niet deze eindcijfers 😉
– Het hoogste bedrag wat ooit is gewonnen en een record jackpot van 11 miljoen euro.
– De nummers 32 en 34 worden het minst gekozen.
Nederlandse Lotto
In Nederland is het zo dat bij de Lotto op de zaterdag de spelers zes nummers kiezen uit 45 nummers en ze kiezen een kleur uit zes kleuren. Als het zover is dan worden er bij de trekking zes nummers en één kleur getrokken. De kans dat je de zes nummers en de kleur goed hebt is 1 op 48.870.360. Om het eerste balletje goed te hebben, maak je een kans van 1/45. De kans om het tweede balletje goed te hebben is 1/44, etc. De totale kans dat je de zes balletjes in de volgorde waarin ze getrokken zijn goed hebt, is 145×44×43×42×41×40. De volgorde maakt niet uit. Je moet de kleur ook goed hebben en daarom is de kans 148870360.
De rijke geschiedenis van de Nationale Loterij
De spanning en sensatie die bij een loterij komt kijken, spreekt iedereen aan. De Nationale Loterij maakt al tachtig jaar mensen gelukkig, en hier komen nog vele geluksvogels bij. Naast dat de Nationale Loterij mensen veel blijdschap brengt in de vorm van prijzen en spelplezier, steunt de loterij met haar winst ook vele maatschappelijke projecten. Hieronder worden elf belangrijke momenten uit deze rijke historiek uitgelicht.
Elf niet te vergeten momenten
1. 1934: In dit jaar was de start van de Koloniale Loterij. Hiermee werd op een gloednieuwe manier geprobeerd om geld te werven voor de toenmalige Belgische kolonie Congo.
2. 1953: Dit was het rampjaar, België had namelijk te maken met een zware overstroming. De Koloniale Loterij hield een speciale trekking en schonk de helft van deze opbrengst aan het Rode Kruis.
3. 1962: In dit jaar wordt de Koloniale Loterij de Nationale Loterij. De winst van de Nationale Loterij werd gebruikt voor projecten van publiekelijk nut in België, en een ander deel van de winst ging naar de plattelandsbevolking in ontwikkelingslanden.
4. 1978: De allereerst lotto-trekking is een feit, en dit was gelijk een enorm succes. Hierdoor volgden vele nieuwe producten, zoals Presto (1983), Joker (1985) en Subito (1987).
5. 1991: De Nationale Loterij kreeg in 1991 nieuwe kansen. Vanaf nu mogen namelijk ook weddenschappen, wedstrijden en kansspelen door de loterij worden georganiseerd.
6. 1992: In dit jaar verbindt de centrale computer van de Nationale Loterij alle verkooppunten met elkaar. Dit gebeurt allemaal online en hierdoor kunnen spelers tot een paar minuten voor de trekking hun formulier nog laten valideren in een verkooppunt.
7. 1997: Eigenlijk wordt met dit jaartal de hele jaren ’90 bedoeld. Door de jaren ’90 heen verschenen er namelijk vele nieuwe trekkings- en krasspelen, zoals bijvoorbeeld Bingo-Vision, Tele-Kwinto en Win For Life.
8. 2004: In 2004 gaat de Nationale Loterij het avontuur aan met EuroMillions. EuroMillions is hét samenwerkingsverband tussen verschillende Europese loterijen.
9. 2010: Eindelijk kun je vanaf nu ook online spelen. In 2010 is de start van de online trekkingsspelen via www.e-lotto.be. De online krasspelen volgen twee jaar later.
10. 2013: In dit jaar werd voorzichtig begonnen met sportweddenschappen door de Nationale Loterij. Ze deden dit door ‘Scooore’ op te richten.
11. 2015: Vrij recent werd in 2015 Lottomatic geïntroduceerd. Dit is de loterij spelenautomaat.
HAALO IK VIL VRAGEN OVER DI LOTTO VELKE NUMEROLOG IS ZATERTAK KAN HELPEN MEI HBV IK NODIG GELD BEI FAMILI IS ARMEMENCE OF EURO MILION GROTJES