Viking Lotto Zweden

De Viking Lotto is de loterij uit de Scandinavische landen als Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken.. De Viking lotto kent frequente winnaars binnen het Scandinavische lotto segment. Vikinglotto is een loterijspel dat bestaat sinds 1993 en wordt georganiseerd in samenwerking met loterijen uit verschillende Europese landen, waaronder Noorwegen, Zweden, Finland, IJsland, Denemarken, Litouwen, Letland, Estland en Slovenië.

viking lotto

Hoe speel je Vikinglotto?

Elke woensdag worden er 6 getallen getrokken uit een set van 1 tot 48 cijferballen en wordt 1 Vikingnummer getrokken uit een set van 1 tot 5 cijferballen. Spelers moeten proberen de winnende combinatie te voorspellen.

Het ontstaan van deze Scandinavische Lotto

De Viking Lotto begon in 1993 en nam in eerste instantie deel aan de kleinere loterijen in Noorwegen, Zweden en Finland, maar ook in Denemarken, IJsland, Estland, Letland en Litouwen. Uiteindelijke groeide deze relatief kleine lotto uit tot een grotere lotto met een grotere jackpot.

De Zweedse Viking Lotto was ’s werelds eerste multinational loterij, samengebracht in acht Scandinavische landen. Deze loterij kent wekelijkse trekkingen en keert regelmatig indrukwekkende jackpots uit.

Meer informatie op onlinelotterier.se

Opbrengsten van deze Zweedse loterij
Opbrengsten van deze lotto worden gedoneerd aan plaatselijke initiatieven in de deelnemende landen. Zo investeert Denemarken vooral in sportverenigingen en bepaalde non-profit organisaties. Finland doneert de opbrengsten vooral aan wetenschap, kunst en activiteiten voor jongeren.

Spelregels Viking Zweden

Spelers kiezen zes nummers uit een reeks van getallen van 1 tot en met 48. Ook kiest men twee bonusballen voor dezelfde trekking. De bonusballen tellen alleen mee voor de tweede prijs van 5 +1.

Deelnemers kunnen meedoen met verschillende combinaties van 8, 9 of 10 nummers en op die manier hun win kansen vergroten.

Wanneer win ik de viking jackpot?

Om te winnen moet een deelnemer de zes zelfde nummers hebben als die van de trekking. Spelers komen in aanmerking voor een van de vier tweede prijscategorieën door tussen de 3 en 5 gelijke nummers te hebben als in de trekking of 5 dezelfde nummers en een bonusbal

De grootste jackpot ooit uitgekeerd was €15 miljoen uitgekeerd in maart 2010. De jackpot wordt altijd in cash uitbetaald. De wekelijkse trekking is iedere woensdag.

Prijscategorieën

In Vikinglotto zijn er diverse prijscategorieën die een breed scala aan winstmogelijkheden bieden. Deze variëren van kleinere bedragen die relatief gemakkelijk te winnen zijn, tot de zeer begeerde jackpots die kunnen oplopen tot meerdere miljoenen euro’s. In dit artikel gaan we diep in op de verschillende prijscategorieën, hun waarschijnlijkheden, en de dynamiek achter de prijzenpot.

1. De Jackpot

  • Hoe te winnen: Alle hoofdnummers en het Viking-nummer correct kiezen.
  • Minimumbedrag: Het minimumbedrag varieert maar start meestal bij een bepaald basisbedrag zoals €2 miljoen of €3 miljoen.
  • Rollover: Als niemand de jackpot wint, wordt deze toegevoegd aan de volgende trekking, wat leidt tot een grotere prijzenpot.

2. Tweede Categorie

  • Hoe te winnen: Alle hoofdnummers correct kiezen zonder het Viking-nummer.
  • Gemiddeld bedrag: Dit kan sterk variëren, maar ligt vaak tussen de €100.000 en €500.000.

3. Lagere Categorieën

  • Hoe te winnen: Dit varieert, maar meestal heb je enkele van de hoofdnummers en/of het Viking-nummer nodig.
  • Gemiddeld bedrag: Dit kan variëren van enkele euro’s tot enkele duizenden euro’s.

Win kansen

  • Jackpot: De kans op het winnen van de jackpot is uiterst klein, vaak 1 op enkele tientallen miljoenen.
  • Tweede Categorie: De kans hierop is iets groter maar nog steeds zeer klein.
  • Lagere Categorieën: De kansen hier zijn relatief beter, soms 1 op 50 of zelfs beter voor de laagste prijzen.

De winkansen voor de eerste prijs (zes gelijke nummers) zijn 1:12,271,512. Voor de tweede prijs zijn de winkansen 1:1,022,626 en voor de derde prijs zijn de winkansen 1:48,696. Voor de vierde prijs zijn met vier gelijke nummers, de winkansen 1:950. En uiteindelijk kent de vijfde prijs, drie gelijke nummers, een winkans van 1:53

Invloed van Ticketverkoop

De totale prijzenpot wordt vaak beïnvloed door de ticketverkoop. Een groter aantal verkochte tickets leidt tot een grotere prijzenpot, maar ook tot meer concurrentie.

Speciale Trekkingen

Soms zijn er speciale trekkingen waarbij extra prijzen of bonussen worden aangeboden. Dit kan variëren van extra geldbedragen tot materiële prijzen zoals auto’s of vakanties.

Belastingen

Afhankelijk van het land kan er belasting verschuldigd zijn op gewonnen prijzen. De uitbetaling kan in een keer of in termijnen gebeuren, afhankelijk van het gewonnen bedrag en de voorkeur van de winnaar.