Postcode Loterij

De Nationale Postcodeloterij is één van de grootste loterijen van Nederland, waarbij uw postcode uw lotnummer is. Voor iets minder dan een tientje per maand dingt u mee naar grote geldprijzen, maar ook materiële prijzen als auto’s, LCD Televisies, een fiets en waardecheques. Met uw inleg steunt u een groot aantal goede doelen waar de loterij zich aan verbonden heeft. De helft van wat er binnenkomt wordt aan deze doelen uitgekeerd; onderaan deze pagina kunt u daar meer over lezen.

De Postcodeloterij is gekoppeld aan verschillende spelshows op televisie, waaronder Miljoenenjacht, Kanjers van Goud, Postcodekanjer Eén tegen Honderd, Ik Hou van Holland en De Postcode Nieuwjaarsshow. Ook tijdens deze programma’s wordt een groot aantal (geld)prijzen weggegeven. De loterij is opgericht in 1989, en is heden ten dage na de Staatsloterij de grootste loterij van Nederland, met ruim 2.5 miljoen deelnemers. Sinds het ontstaan heeft het bedrijf ruim 3 miljard euro aan goede doelen uitgekeerd. Stichting Doen mag elk jaar het hoogste bedrag op haar rekening bijschrijven.

Prijzen 2023

Wat kunt u winnen? Elke maand geeft de Postcodeloterij gemiddeld 500.000 prijzen weg aan haar deelnemers. De prijzen kunnen per maand variëren, en de verschillende namen die aan prijzen worden gehangen, als Dagprijzen, Kanjers en Straatprijzen maken het geheel niet overzichtelijker. Bezoek voor het actuele overzicht aan prijzen de Postcode Loterij Website. Op werkdagen wordt elke dag de dagprijs uitgereikt, deze is € 1.000 per lot. Op zondag wordt de Groene Postcodeprijs verloot (€ 2.500) en op zaterdag is het tijd voor de Straatprijs (€ 25.000 per lot) en worden er auto’s weggegeven. Enkele keren per jaar maakt u kans op de Jackpot Kanjer, die enkele tientallen miljoenen euro’s groot kan zijn. Vooral in december voor de oudejaarstrekking staat deze kanjerprijs vaak erg hoog; in 2011 stond deze op 48 miljoen euro. Naast geldprijzen maakt u kans op prijzen in natura, zoals fietsen, auto’s, televisies, magazines en waardebonnen. De geldbedragen zijn bruto; bij hogere bedragen wordt kansspelbelasting ingehouden.

Postcodeloterij Bingo

Hoe werkt de bingo bij de postcodeloterij? Of bij Postcode loterij miljoenenjacht. Hoe kun je deelnemen zie je in onderstaande video.

Kosten Lot

De loten kosten € 12,50 per stuk, en dit is inclusief de StraatprijsVerdubbelaar (t.w.v.1,25 euro).Met de Straatprijs Verdubbelaar wint u als de Straatprijs op uw postcode valt niet € 12.500 maar het dubbele per lot: € 25.000 dus. U dient 18 jaar of ouder te zijn om mee te doen, en de inleg per trekking (14 x per jaar) worden automatisch van uw bankrekening afgeschreven. U kunt op elk moment stoppen; meer info hierover leest u onder Opzeggen onderaan deze pagina.

Trekking en Uitslag

De uitslagen van de trekkingen kunt u teruglezen op hun website. Hier vindt u ook terug hoeveel deelnemers er deze maand in de prijzen zijn gevallen. U kunt er ook de uitslag van eerdere maanden terugvinden. De uitslagen zijn onder voorbehoud van typefouten.

Goede Doelen

De helft van uw inleg gaat naar de verschillende goede doelen die de nationale Postcodeloterij ondersteunt. Momenteel zijn dit er maar liefst 81, waarvan we de doelen die vorig jaar het meeste geld ontvingen zullen noemen: Artsen zonder Grenzen, Het Nederlandse Rode Kruis, Humanitas, Natuurmonumenten, Het Oranje Fonds, Oxfam Novib, Plan Nederland, Stop Aids Now, Stichting Doen en Unicef. U kunt zelf niet aangeven waar u graag uw bijdrage naar toe ziet gaan. Onder andere stichtingen die zich inzetten voor natuur en milieu, ontwikkelingssamenwerking en maatschappelijk welzijn en volksgezondheid profiteren van uw deelname.

In 2010 keerde de loterij maar liefst 541 miljoen euro uit aan de verschillende goede doelen, een stijging van ruim 5% met het jaar daarvoor. Het volledige overzicht van profiterende goede doelen kunt u terugvinden op hun site. Daar leest u ook meer info over hoe het geld verdeeld is.

Opzeggen

Mocht u niet langer willen meespelen kunt u eenvoudig een deel, of al uw loten opzeggen. U kunt bellen met de klantenservice van de Postcodeloterij. Zij zijn op werkdagen te bereiken op telefoonnummer 0900 – 300 1500 (50 cpm). Zorg ervoor dat u uw rekeningnummer waar de loten op worden afgeschreven paraat hebt; de medewerker kan u dan sneller helpen met afmelden.

Contactgegevens

Adres: Van Eeghenstraat 70
1071 GK Amsterdam
0900 – 300 1500
(10 cpm, maandag t/m vrijdag 9.00- 21.00 uur, zaterdag van 10:00 uur tot 16:30 uur)
Fax nummer: 020 675 3866

Meespelen?

Als u wilt meespelen met de Postcode Loterij kunt u uw loten eenvoudig online bestellen. U kunt kiezen tussen 1, 2 of 3 loten per trekking. Meer info leest u op deze pagina.
Waarschuwing: Bedenk van tevoren goed of u de financiële ruimte hebt om mee te spelen. Hoe spannend een loterij ook is en hoe groot de geldprijzen ook zijn: de kans dat u daadwerkelijk in de (grote) prijzen valt is uiteindelijk vrij klein. De winstkans van de PostcodeKanjer (de grootste prijs) is bijvoorbeeld is één op 170.000. Meer lezen over uw winstkansen doet u op hun website (klik)

28 gedachten over “Postcode Loterij”

 1. aub een vraagje
  ik heb een lot gekocht ik weet bijna niks van de post code loterij maarjah!
  mijn vraag is: hoeveel euro halen ze weg van je bankrekening per trekking
  kan iemand aub aub antwoord hier op geven

  Beantwoorden
 2. Ik heb een vraag over het welkomst geschenk ter waarde van 55 euro doe kon ik uitzoeken maar waar na filmpje maar dat werkt niet

  Beantwoorden
 3. L.S.,

  Ik zou een peijnenburgprijs gewonnen hebben met mijn postcode volgens de postcodeloterij.(januari 2015)
  Ik heb daar geen enkel bericht over ontvangen. Waarom is de postcodeloterij slechts telefonisch bereikbaar met een duur 0900 nummer?

  Beantwoorden
 4. Ik speel al zeker 30 jaar mee en durf niet op te zeggen uit angst ooit de uiterst minimale kans te missen op een redelijke prijs. In al die tijd afgescheept met geldprijzen van 4 tot 10 euro of gulden, Ben & Jerry ijs dat je met een bijl moet hakken, HEMA taart en stroopwafelprijs. Je mag blij zijn als je voor de € 175= per jaar
  voor 15 euro terug wint. Een groter bedrag heb ik nog nooit in een jaar gewonnen.
  Bent u nog geen lid?
  Nooit aan beginnen; het is weggegooid geld.

  Beantwoorden
 5. Ik speel al zeker 25 jaar mee en durf niet op te zeggen uit angst ooit de uiterst minimale kans te missen op een redelijke prijs. In al die tijd afgescheept met geldprijzen van 4 tot 10 euro of gulden, Ben & Jerry ijs dat je met een bijl moet hakken, HEMA taart en stroopwafelprijs. Je mag blij zijn als je voor de € 175= per jaar
  voor 15 euro terug wint. Een groter bedrag heb ik nog nooit in een jaar gewonnen.
  Bent u nog geen lid?
  Nooit aan beginnen; het is weggegooid geld.

  Beantwoorden
 6. Geachte Mijnheer,Mevrouw

  Mijn vraag naar jullie is.
  24 sept,37.50 26 okt.,50.00 25nov.51.00 25.nov.51.00 bij 25 nov 51.00 af 2 dec.51.00 af.
  Volgens mij is er dubbel afgeschreven in november,
  Met vriendelijke groet.G.H.Schouten.

  Beantwoorden
  • Nee hoor geen oplichters er moet nl hier in Nederland 29% kansspelbelasting betaald worden.Iedere Nederlander weet dit en weet je het niet dan kijk je even op de website of achterop een lot.Daar word het ALTIJD vermeld,dus niks geen oplichters.

   Beantwoorden
 7. Ik ben wel eens benieuwd naar het volgende:
  – stel ik heb 2 loten en ik betaal via automatische incasso
  – er wordt door wat voor reden dan ook 6 maanden lang geen afschrijving van de rekening gedaan
  – wat een loterij (postcode) dan zal doen?

  Gaan zij dan alsnog het geld bij jou proberen te innen? En stellen ze jou aansprakelijk voor de niet ontvangen gelden??

  Want er wordt altijd maar gesproken over opzeggen met een opzeggingstermijn, maar als je in het bovenstaande geval bij “niet aansprakelijk stellen” gewoon niet betaald, dan stop het automatisch.
  —Dit betwijfel ik ten sterkste in het geval bij de postcode loterij en het voorval afgelopen trekking—

  Naar mijn mening hebt je dus gewoon recht op je prijs met je postcode.
  Daarbij komt ook kijken dat het vreemd is dat de postcode loterij nergens aangeeft, wat de gevolgen zijn als je langdurig je afspraak (niet betalen) niet nakomt.

  Iemand een reactie hierop??

  Groet

  Beantwoorden
 8. Jammer dat als je drie loten heb maar twee prijzen krijgt heb een keer een Reiskoffer gewonnen nou ik kreeg er maar twee terwijl ik drie loten heb voel je je tog opgelicht of niet dan

  Beantwoorden
 9. Zoetigheid wat slecht is voor de mens dat win je verder niks.
  Erg jammer dat geld in rommel wordt gestoken.
  Soms heb ik het idee dat mensen die zo genaamd een grote prijs winnen zijn omgekocht.

  Beantwoorden
 10. Zou iemand mij please kunnen helpen.
  Ik heb een keer extra mee gedaan met een lot van 13 euro.. die je toen thuis gestuurd kreeg. Hier heb ik toen 15 euro mee gewonnen. En er is toen eind december 13 euro afgeschreven. Prima! Maar nu is er 2 januari weer 13 euro afgeschreven. Ik wil hier vanaf! Vond het voor 1 keer leuk maar er moet niet afgeschreven blijven worden. Kan iemand mij alsjeblieft helpen wat te doen?

  Beantwoorden
  • Hoi, ik heb precies hetzelfde. Ik dacht eenmalig mee te doen met de decembertrekking, maar er wordt nu al een half jaar lang 26,- per maand van mijn rekening afgeschreven. Kennelijk heb ik een overeenkomst met hun en de kleine lettjes gemist. Op mijn vraag waar die kleine lettertjes staan over de reglementen en opzeggen werd ik verwezen naar de site. Maar dat is als je bewust iedere maand meespeelt. En niet zoals mijn bedoeling was een keer wilde meespelen. Daar zie ik niets over.
   Ook is er een keer twee keer in een maand geld afgehouden.
   Ik heb inmiddels meerdere mails gestuurd zonder antwoord. Maar als ik bel wordt wel bevestigd dat die mail er is. Ook is er bevestigd dat ik per mei zou zijn afgemeld en heb ik het incasseringsbedrag teruggeboekt. Tot mijn verbazing nu weer een mail van hun met de verwijzing naar het deelnemersregelement en de verplichting tot betaling. Mail terug lukt niet, dus weer gebeld. Ik kreeg te horen dat het per 1 juli is afgemeld. Dus niet per mei. Het lijkt wel of ik er gewoon niet van af kan komen. Heel frustrerend allemaal!

   Beantwoorden
 11. Hartelijk dank voor mijn prijs, drie pannenkoeken pannen met bijbehoren.
  Ikzelf heb er helaas niets aan omdat er bij ons gekookt wordt op inductie.
  Een pan kan ik kado doen aan mijn zoon de andere aan mijn dochter, die koken op gas.
  Waarom is er niet gedacht aan de categorie met een inductie kookplaat?
  Deze groep wordt steeds groter.
  Ik wil mijn kado graag omruilen als het kan.
  Graag een reactie.

  Beantwoorden

Plaats een reactie