Tips & Advies

Deelnemen aan loterijen kan leuk zijn, maar alleen als u verantwoord speelt. We hebben voor u enkele tips op een rijtje gezet. Ook voor reeds spelende kunnen onderstaande adviezen nuttig zijn: denkt u dwangmatig of te veel mee te spelen doet u er goed aan onderstaande tips ter harte te nemen. Onderaan deze pagina vindt u links naar website die u eventueel hulp kunnen bieden.

Tip 1: Speel niet met het doel veel geld te winnen

Hou u het wendt of keert: de kans dat u met loterijen geld verliest is aanzienlijk groter dan dat u er geld aan overhoudt. De kans om een groot bedrag te winnen is al helemaal erg klein. Speel dus niet mee met de gedachte veel geld te verdienen, maar speel voor uw plezier. Het is spannend om een x bedrag te betalen voor een minieme kans bijvoorbeeld miljonair te worden, maar u moet zich realiseren dat dit zeer waarschijnlijk niet gaat gebeuren.

Tip 2: Lees altijd de voorwaarden, spelregels en winstkansen

Weet waaraan u meedoet. Lees altijd uitvoerig de voorwaarden, zeker als u niet eenmalig meespeelt maar besluit een abonnement af te nemen. Ook de spelregels kunnen per loterij verschillen en zijn vaak tamelijk ingewikkeld. Zorg dat u op de hoogte bent van deze spelregels en bekijk ook of de loterij een overzicht van de winstkansen op haar website heeft staan. Ook de procedures voor het opzeggen van een lopend abonnement kunnen verschillen; meer hierover leest u hier.

Tip 3: Bepaal een verantwoord budget en blijf u hier aan houden

Geef nooit te veel geld uit aan loten. Bedenk van te voren met hoeveel loten u mee wilt spelen, en zorg dat het totaalbedrag nooit hoger is dan wat u kunt missen. Speelt u automatisch mee en wordt de lotprijs verhoogd? Overweeg om een deel van uw loten op te zeggen; dit kunt u doen door te bellen met de klantenservice. Ook als u structureel geld verliest en dit nooit compenseert met een geldprijs zou u kunnen overwegen uw deelname te beperken. Houd u aan uw budget en ga hier niet overheen.

Tip 4: Leen nooit geld om te kunnen blijven spelen

Speel alleen met geld dat u kunt missen, en leen nooit geld bij om uw verlies goed te maken. U zelf in de schulden steken om aan loterijen te kunnen deelnemen is het domste dat u kunt doen. De kans dat u wint is veel kleiner dan dat u verliest, en uw schulden zullen waarschijnlijk alleen maar groter worden. Neem uw verlies en houd het daar bij.

Tip 5: Neem succesverhalen in uw omgeving met een korreltje zout

Misschien heeft u vrienden of kennissen die pochen dat ze een aardige prijs hebben gewonnen in de loterij. Neem dit soort verhalen niet altijd serieus. Soms zijn deze gewoon niet waar, maar vaak wordt er niet bij verteld hoeveel geld er aan deelname is opgegaan alvorens eindelijk eens een aardige geldprijs te hebben gewonnen. In veel gevallen zal de persoon in kwestie netto nog steeds op verlies staan. Laat u dus niet opfokken door mooie verhalen. Daarbij: uw kans wordt niet groter omdat toevallig een vriend wel eens iets wint.

Tip 6: Speel niet alleen

Samen spelen is leuker, socialer en veiliger. Als u met vrienden of kennissen speelt is het makkelijker uw uitgaven in de hand te houden. Mocht u eventueel winnen is het fijn dat u uw geluk met anderen kunt delen. Openheid over uw deelname binnen uw gezin of vriendenkring kan er voor zorgen dat uw deelname meer verantwoord blijft dan wanneer u (stiekem) in uw eentje speelt.

Tip 7: Laat het gokken niet uw leven bepalen

Als u vermoedt dat u te veel speelt, elke week lang van te voren uitkijkt naar de trekkingsuitslagen of op onbewaakte ogenblikken veel aan uw deelname denkt, heeft u mogelijk een probleem. We raden u aan uw deelname te staken en u weer te concentreren op de belangrijke dingen in het leven.

Hopelijk helpen bovenstaande speltips uw deelname verantwoord te houden. Mocht u het vermoeden hebben een zekere grens over te zijn gegaan en mogelijk verslaafd te zijn aan kansspelen / gokken / loterijen, kunt u op de volgende websites meer informatie en eventuele hulp vinden:

Agog.nl – Stichting Anonieme Gokkers Omgeving Gokkers.
Psychischegezondheid.nl – Verschijnselen van gokverslaving.
Jellinek.nl – Informatie over preventie en hulp bij verslaving aan gokken.

2 gedachten over “Tips & Advies”

Plaats een reactie