De Oostenrijkse Lotto

De Oostenrijkse Lotto is er zeker eentje om eens wat extra aandacht te geven, met een winkans van 1 op 16 en 9 (je leest het goed) bijzonder aantrekkelijke prijscategorieën.

Daarnaast heeft deze lotto genaamd 6 aus 45 heeft inmiddels al zoveel prijzen uitgekeerd dat in feite iedere Oostenrijker zichzelf 50 maal een winnaar zou kunnen noemen.

“Lotto Bonus”, In beeld: Marion Nachtwey FR – 12.08.2022 – Foto: ORF/Günther Pichlkostner

Hoe speel ik de Lotto 6 aus 45?

Kies voor elke weddenschap die je wilt plaatsen 6 van de 45 geluksgetallen op het wedformulier. Elk gewoon ticket kan maximaal 12 keer worden geselecteerd. Als je haast hebt, is Lotto Quick Pick de beste keuze. De computer kiest het willekeurige getal voor je. Je speelt al vanaf € 1,30.

Hoe werkt het hele loterijsysteem?
Er zijn in totaal 48 systeemspellen beschikbaar waaruit u kunt kiezen. Er zijn twee soorten volledige systemen: systeemspellen met alleen geselecteerde nummers en systeemspellen met banknummers en geselecteerde nummers.

In een systeemspel met alleen nummers kies je tussen zeven en twaalf nummers in plaats van de klassieke zes. De computer genereert vervolgens alle mogelijke combinaties van de zes getallen uit alle geselecteerde getallen. Alle nummers worden gelijk behandeld en verschijnen gelijk in veranderingen. Het kleinste systeem (0/07) heeft 7 combinaties en het grootste systeem (0/12) heeft 924 combinaties.

In systeemspellen met banknummers en keuzenummers worden niet alle nummers gelijk behandeld omdat banknummers niet worden verwisseld bij het genereren van inzetcombinaties. Banknummer maakt deel uit van elke selectie. Sommige systemen hebben één, twee, drie, vier en vijf banknummers.

Wat zijn Lotto Stock Tickets?
Met lotto-voorraadtickets kunt u aandelen van verschillende keuzes krijgen. Dit geeft je een aanzienlijk hogere proportionele kans om de prijs te winnen.

Geschiedenis Lotto Oostenrijk

lotto austria

In 1986 is de Oostenrijkse lotto is opgericht door de Osterreichische Lotterien. Deze organisatie regelt naast deze lotto ook nog andere nationale spellen.

De regels van het Lotto spel
Meedoen is eigenlijk vrij eenvoudig, kies 6 nummers tussen de 1 en 45. Het lijkt een beetje op de Duitse variant van 6 aus 49. Tijdens de trekking wordt een bonusnummer getrokken uit dezelfde getallen waar de speler zijn zes nummer uit heeft gekozen. Komt één van de door een speler gekozen nummers overeen met het bonusnummer, dan komt deze in aanmerking voor vier van de zeven tweede prijs categorieën. Het matchende bonusnummer heeft overigens geen invloed op het winnen van de jackpot.

En de winnaar is?
Wanneer is iemand de winnaar van deze lotto? Komen de zes gekozen nummers overeen met de nummers uit de trekking dan win de betreffende speler de jackpot. En, let op, alle jackpots zijn belastingvrij en worden cash uitbetaald (lump sum). Uiteraard is het wel handig om dit ook even te verifiëren bij de Nederlandse belastingdienst.

Als speler heb je een kans van 1 op 16 om een van de tweede prijzen te winnen. Om de jackpot te winnen heb je een kans van 1 op 8 miljoen. Het grootste bedrag dat ooit werd uitgekeerd was in mei 2008 en oktober 2010, het ging hier om een bedrag van € 10 miljoen!

De kansen om te winnen Oostenrijkse Lotto

De eerste prijs (zes matchende nummers) kent een winkans van 1:8,145,060. De tweede prijs kent (vijf matchende nummers + 1) een winkans van 1:1,357,510. De derde prijs (vijf matchende nummers) kent een winkans van 1:35,724. De vierde prijs (vier matchende nummers + 1) kent een winkans van 1:14,290.

De vijfde prijs (vier matchende nummers) kent een winkans van 1:772. De zesde prijs (drie matchende nummers + 1) kent een winkans van 1:579. De zevende prijs (drie matchende nummers) kent een winkans van 1:48. De achtste prijs (twee matchende nummers + 1) kent een winkans van 1:64. De negende prijs (één matchend nummer + 1) kent een winkans van 1:18, en uiteindelijk de tiende prijs (0 +1) kent een winkans van 1:16