Betaal ik belasting over mijn loterij winst?

Hoeveel belasting moet ik betalen als ik de jackpot win in een loterij of andere geldprijs in een lotto? Zo, ja hoeveel is dit dan. Veel mensen die meespelen met een loterij zijn niet op de hoogte wat de gevolgen zijn als zij een prijs winnen.

Wanneer moet ik kansspelbelasting betalen?

Indien je een prijs wint die groter is als € 449,-. Geldprijzen tot en met € 449,- zijn belastingvrij en hoef je dus niet op te geven. Geldprijzen van meer dan € 449,- worden belast met de wettelijk vastgestelde kansspelbelasting. De kansspelbelasting was 31%. Het tarief van de kansspelbelasting is vanaf 1 januari 2023 veranderd naar 29,5%.

Moet ik altijd belasting betalen over de loterij prijs?

Nee, dit is niet het geval. Sommige loterijen als de Staatsloterij of de Nationale Postcode Loterij hebben al afgedragen. Als u een prijs wint, ontvangt u het nettobedrag. De betreffende loterij heeft dan belasting voor u betaald.

A photograph of a wooden gavel, a piece of white paper with the words

Hoe zit het als meespeel met een buitenlandse loterij?

Bij deelname aan een buitenlandse loterij betaal je belasting in het land waar de loterij georganiseerd word. Speel je mee met een Amerikaanse loterij dan betaal in Amerika dus belasting. Aangezien je daar dan al hebt betaald hoef je niet extra in Nederland ook nog eens kansspelbelasting te betalen, dit is altijd maar eenmalig.