Spaanse loterij El Gordo

De naam El Gordo is de naam van de jaarlijkse kersttrekking of de kerstloterij welke gehouden wordt op 22 december 2023 van de Loteria Nacional te Spanje. De naam El Gordo komt door de grote jackpot die er gewonnen kan worden. De Lotería Nacional organiseert iedere week loterijen in Spanje.

Sinds 1812 wordt El Gordo de Navidad door de Spaanse overheid georganiseerd. Op 22 december om 08.00 uur begint de trekking, dan mag het publiek de zaal binnenkomen, dit wordt dan gevolgd door de installatie van de president en de notaris om 08.30 uur.

EL Gordo tickets te koop

UPDATE: De kaartverkoop voor deze verloting is geopend. Koop nu alvast een lot en profiteer nog van een lage ticketprijs, 30% minder.

(de prijs van een lot bedraagt nu € 118,- en de trekking is op 22 december 2023)
Ben er snel bij want de voorraad van deze loterij is beperkt.

De avond van de El Gordo uitslag

Op 22 december 2022 is de trekking! De trekking is op de Spaanse televisie of op internet live te volgen. De tijd is 13:00 uur

De ballen worden getrokken onder toeziend oog van alle aanwezigen. Dit wordt gedaan via een geautomatiseerd systeem. 22 december staat in Spanje de hele dag in het teken van deze loterij. De Spaanse nationale tv-zender TVE zendt de hele dag de trekkingen uit en dan worden de winnaars opgezocht en geïnterviewd.

el-gordo-jackpot-231-miljard-2016

Loten en prijzengeld in 2023

Het prijzengeld is 2,6 miljard euro in 2023. Een record nog nooit is er zoveel geld uitgegeven

Hoeveel kosten El Gordo-tickets?

Met een jackpot van 2,5 miljard euro is het de grootste loterij ter wereld. Ook de oudste; de ​​loterij wordt sinds 1812 georganiseerd door de Spaanse overheid. Een heel lot kost maar liefst 200 euro, maar de meeste mensen zullen een decimo kopen, dat is een tiende.

Hoe werkt de loterij in Spanje?

Elke décimo kost 20 euro en het hele ticket kost 200 euro. Het prijzengeld wordt verdeeld over 10 winnende loten. Zoveel vrienden- of familiegroepen in Spanje kopen samen een heel lot om de kosten laag te houden en verdelen zo het geld onder de vrienden- of familiekringen.

Oude winnaar de Navidad El Gordo

Op 22 december is de trekking van de grootste Spaanse loterij de El Gordo navidad geweest. De prijs is gevallen in Roquetes de Mar een kleine plaats in het Zuiden van Spanje met een 90.000 inwoners. Het winnende lotnummer was 79140 en is gewonnen door een vluchteling. Hij had in 2007 de oversteeg gemaakt van Senegal naar Spanje. Hij was de grote winnaar van 2015. Er werden in 2015 bijna 5% meer loten verkocht al voor de El Gordo in 2014.

ElGordo

El Gordo de Navidad loterij

Onder de Spanjaarden is El Gordo de Navidad erg populair. Ze kijken er ieder jaar weer naar uit om mee te doen. De loten hierbij zijn verdeeld in series. Daarbij komt een lotnummer terug in iedere serie. De loten kunnen weer onder zijn verdeeld in tienden, een tiende deel oftewel een décimo in het Spaans.

Meer info over de loterijen in Spanje op spaanseloterij.com.

el gordo spaanse loterij

Welke Lotería Nacional zijn er nog meer?

Ieder jaar organiseert de Lotería Nacional diverse loterijen en trekkingen in Spanje. Er wordt een kerstloterij gehouden en ieder jaar op 6 januari, dus met Driekoningen is er een andere loterijtrekking, namelijk El Niño (Het Kindje of Het Kleintje). Er wordt ook ieder jaar El Gordo De Verano (De Vette Van De Zomer) georganiseerd door Lotería Nacional. Daarbij vindt de loterijtrekking in de eerste week van juli plaats.

Bekijk ook onze andere populaire Europese loterijen als de Eurojackpot en Euromillions loterij.

lot el gorde loteria de navidad

Ontstaan van de Loteria de Navidad

In december 1812 vond de allereerste trekking van de Loteria de Navidad plaats in Cadiz en sinds 1814 gebeurt dit jaarlijks in Madrid. Al vanaf de eerste trekking werd de loterij georganiseerd door de Spaanse overheid en werd er een bijzonder aspect aan de loterij toegevoegd, de trekking wordt namelijk al zingend uitgevoerd door weeskinderen uit Madrid. De kinderen, allen leerlingen van de San Ildefonso school, pakken de ballen uit de tombola en maken al zingend de nummers en de winnaars bekend aan de aanwezigen in de Loteria Nacional Hall in Madrid.

10 gedachten over “Spaanse loterij El Gordo”

 1. Beste,
  Ik heb afgelopen oktober tijdens mijn vakantie in Spanje zo een lot gekocht voor 22/12/2015.
  Hoe kan ik hier vanuit Nederland zien dat ik heb gewonnen?
  Ik hoop van u te horen.

  Mvg
  Stacy

  Beantwoorden
 2. Ik snap niet zo goed hoe ik kan zie dat ik heb gewonnen.
  Ik zie namelijk bij de cijfers T en A staan en daarachter een bedrag.
  Als ik iets heb gewonnen hoe kan ik het geld krijgen want ik woon namelijk in Nederland.
  Hoop van u te horen.

  Hartelijk bedankt.

  Beantwoorden
 3. Ik snap niet zo goed hoe ik kan zie dat ik heb gewonnen.
  Ik zie namelijk bij de cijfers T en A staan en daarachter een bedrag.
  Als ik iets heb gewonnen hoe kan ik het geld krijgen want ik woon namelijk in Nederland.
  Hoop van u te horen.

  Hartelijk bedankt.

  Beantwoorden
 4. Er na toe bellen er zal zeker een telefon nummer staan of anders via internet of uou tube terug kijken naar de treking zo moeilijk is het niet beetje simpel denken tegenwoordig is alles makelijk ! Succes

  Beantwoorden

Plaats een reactie