Italiaanse SuperEnalotto loterij

Italië staat natuurlijk vooral bekend als prima vakantieland, mooi weer en een uitstekende keuken die meer biedt dat alleen maar pizza’s. Maar Italië kent ook een van de meest populaire lotto’s van Zuid-Europa, namelijk de SuperEnalotto. De populariteit is mede ontstaan door de grote jackpot prijzen van soms 179 miljoen euro.

Koop online een lot voor lotto (Italie)

(de prijs bedraagt eenmalig € 7,90 voor 2 loten)

Wat is de SuperEnalotto?

Deze Italiaanse loterij kent zes prijscategorieën inclusief de jackpot. Je bent winnaar van de jackpot als je zes winnende getallen hebt gekozen uit een reeks van 1 tot 90. Er is ook een bonusgetal in het spel, de zogenaamde Jolly. Met de Jolly maakt je, in combinatie met vijf juist geraden getallen kans op de tweede prijs. Overigens kent de SuperEnalotto, geen maximale jackpot! Dat betekent dus dat deze in feite, wanneer de jackpot niet valt, eindeloos kan doorstijgen. Lotto prijzen worden wel belast, prijzen van boven de € 100 euro worden belast met een percentage van 1,03%, prijzen van meer dan € 300 worden belast met een percentage van 3,1 % en prijzen van € 500 euro en hoger worden belast met een percentage van 6 %.

superenalotto italie

Een heel klein beetje geschiedenis
De getallen van deze Italiaanse loterij werden van oorsprong bepaald door het eerst getrokken getal uit den uit de regio loterijen in de steden Rome, Palermo, Napels, Milaan, Florence en Bari te nemen. Dit aangevuld met het Jolly bonusgetal uit Venetië. De SuperEnalotto wordt echter sinds de zomer van 2009 onafhankelijk getrokken, en is dus daarom niet meer afhankelijk van andere, kleinere loterijen.

De grootste jackpots Superenalotto

Doordat de jackpot van deze lotto in principe eindeloos kan doorstijgen, kent de Superenalotto nogal wat grote jackpot winsten. In 2009 kende de loterij een rollover periode van een ruim zeven maanden! Deze begon in januari, en duurde voort tot in augustus, toen de jackpot weer gewonnen werd. De jackpot van ruim € 14 miljoen euro werd uiteindelijk opgeëist door een man uit Toscane.

In 2010 deed zich een soortgelijke situatie voor en duurde de rollover ook ruim zeven maanden. De jackpot die toen viel bedroe ruim € 177 miljoen euro, en geldt nog steeds als de grootste Italiaanse jackpot ooit.

In 2014 werd een bedrag van ruim € 40 miljoen euro gewonnen en dit pas na 77 trekkingen! In 2016 liep de jackpot ook op tot boven de 100 miljoen euro.

Heet en koude getallen Lotto Italie

In de loterij kennen we de termen ‘ hete’ en ‘koude’ getallen. Hete getallen zijn getallen die het vaakst worden getrokken en koude getallen zijn getallen die het minst in een trekking voorkomen. Voor 2014 waren de hete getallen voor de SuperEnalotto 1, 55, 82, 85, 88 en 90. Ook het bonusgetal, de zogenaamde SuperStar, kwam vaak in de trekking terug.

De koudste getallen voor de trekkingen van 2014 waren 9, 18, 28, 30, 50, 59 en 60.

Op welke getallen jij gaat of wil anticiperen ligt een beetje aan je eigen ideeën en voorkeuren. ‘Koude’ getallen komen zo weinig voor, die zouden bijvoorbeeld toch echt een keer getrokken worden. En van ‘hete’ getallen weet je dat de kans daar op tot nu toe het grootst is.

Koop nu een lot online

Wanneer zijn de trekkingen en uitslagen van de Superenalotto?

Iedere dinsdag, donderdag en zaterdag worden de trekkingen in 2023 gehouden. En je kunt kunt deze lotto gewoon online spelen bijvoorbeeld via de site van Giantlotto of theLotter of een andere aanbieder.

Om de uitslagen te ontvangen van jouw online aanbieden kun je je bij de bekende online aanbidders gewoon aanmelden voor zogenaamde e-mailnotificaties. Ook bieden de bekende online aanbieders apps aan voor de iPhone of op je Android toestel, zodat je ongeacht tijd en plaats dus waar maar ook ter wereld, mee kunt spelen en de uitslagen kunt checken.

Hoe wint men de SuperEnalotto?

Bij elke trekking worden 6 hoofdgetallen getrokken, een Jolly-getal en nog een optioneel getal genaamd SuperStar. De zes hoofdgetallen en Jolly worden getrokken uit dezelfde machine, terwijl het SuperStar-getal wordt getrokken uit een andere machine die bestaat uit een reeks getallen van 1 tot 90.

Het spel heeft vijf prijscategorieën.

  • de eerste prijscategorie: 6 punten bestaat uit alle inzetten waarbij alle gekozen getallen die van zes hoofdgetallen zijn
  • de tweede prijscategorie: 5+1 punten bestaat uit alle inzetten waarbij de gekozen getallen die van vijf hoofdgetallen zijn en het Jolly-getal
  • de derde prijscategorie: 5 punten bestaat uit alle inzetten waarbij de gekozen getallen die van vijf hoofdgetallen zijn
  • de vierde prijscategorie: 4 punten bestaat uit alle inzetten waarbij de gekozen getallen die van vier hoofdgetallen zijn
  • de vijfde prijscategorie: 3 punten bestaat uit alle inzetten waarbij de gekozen getallen die van drie hoofdgetallen zijn

Wat zijn de winstkansen bij SuperEnalotto?

De kans op het winnen van de prijs in de eerste categorie door alle zes getrokken nummers te kiezen, is 1 op 622.614.630 bij het spelen op één combinatie.

SuperStar Italie

Het spel Enalotto stamt al uit de jaren vijftig van de vorige eeuw en is de voorloper van de SuperEnalotto, dat in december 1997 als gevolg van een aantal veranderingen het daglicht zag. In de SuperEnalotto speel je mee voor een groot prijzenaanbod met als pronkstuk natuurlijk de hoge jackpot.

Wil je echter kans maken op nog grotere prijzen, dan kun je tegen een kleine meerprijs mee doen aan de SuperEnalotto SuperStar. Hiervoor moet je een extra getal, het SuperStar getal, voorspellen, eveneens uit een reeks van 1 tot en met 90. Het SuperStar getal verhoogt de jackpot met €2 miljoen en voegt bovendien acht prijzencategorieën toe aan de bestaande vijf categorieën van de SuperEnalotto. Daarnaast kunnen de secundaire prijzen ook flink hoger uitvallen wanneer je het SuperStar getal goed hebt. Deze kunnen zo’n 25 tot zelfs 100 keer hoger zijn dan zonder het SuperStar getal. De tweede prijs, dus vijf ballen én het Jolly-getal goed voorspeld, wordt nog eens €1 miljoen hoger als je ook het juiste SuperStar getal hebt gekozen.

Naast de toch al hoge prijzen in de SuperEnalotto, is ook de belastingwetgeving in Italië zeer gunstig vergeleken met de wetgeving in Nederland. Hoewel het prijzengeld niet belastingvrij is, geldt er een maximaal belastingtarief van slechts 6%, in tegenstelling tot bijna 30% kansspelbelasting die je moet betalen wanneer je in Nederland een prijs wint in de loterij. Meespelen in de SuperEnalotto betekent dus dat je kans maakt op hoge geldprijzen, waarover je bovendien relatief weinig belasting hoeft te betalen.