Italiaanse SuperEnalotto loterij

Italië staat natuurlijk vooral bekend als prima vakantieland, mooi weer en een uitstekende keuken die meer biedt dat alleen maar pizza’s. Maar Italië kent ook een van de meest populaire lotto’s van Zuid-Europa, namelijk de SuperEnalotto. De populariteit is mede ontstaan door de grote jackpot prijzen van soms 179 miljoen euro.

Koop online een lot voor lotto (Italie)

(de prijs bedraagt eenmalig € 7,90 voor 2 loten)


Wat is de SuperEnalotto?

Deze Italiaanse loterij kent zes prijscategorieën inclusief de jackpot. Je bent winnaar van de jackpot als je zes winnende getallen hebt gekozen uit een reeks van 1 tot 90. Er is ook een bonusgetal in het spel, de zogenaamde Jolly. Met de Jolly maakt je, in combinatie met vijf juist geraden getallen kans op de tweede prijs. Overigens kent de SuperEnalotto, geen maximale jackpot!

Dat betekent dus dat deze in feite, wanneer de jackpot niet valt, eindeloos kan doorstijgen. Lotto prijzen worden wel belast, prijzen van boven de € 100 euro worden belast met een percentage van 1,03%. Prijzen van meer dan € 300 worden belast met een percentage van 3,1 %. En prijzen van € 500 euro en hoger worden belast met een percentage van 6 %.

superenalotto italie

Een heel klein beetje geschiedenis
De getallen van deze Italiaanse loterij werden van oorsprong bepaald door het eerst getrokken getal uit den uit de regio loterijen in de steden Rome, Palermo, Napels, Milaan, Florence en Bari te nemen. Dit aangevuld met het Jolly bonusgetal uit Venetië. De SuperEnalotto wordt echter sinds de zomer van 2009 onafhankelijk getrokken, en is dus daarom niet meer afhankelijk van andere, kleinere loterijen.

De grootste 3 jackpots van Superenalotto

De drie grootste prijswinnaars van de SuperEnalotto in Italië zijn als volgt:

  1. €371,1 Miljoen (16 februari 2023): Deze jackpot is de grootste in de geschiedenis van SuperEnalotto. In plaats van door één persoon gewonnen te worden, werd deze jackpot gedeeld door een syndicaat van 90 deelnemers verspreid over Italië, waarbij elke winnaar ongeveer €4 miljoen ontving​​.
  2. €209,16 Miljoen (19 augustus 2019): Deze prijs werd gewonnen door een enkele winnaar uit Lombardije. Het winnende ticket werd 56 dagen na de trekking geclaimd, wat tot veel speculaties leidde over de identiteit van de winnaar​​.
  3. €177,7 Miljoen (30 oktober 2010): Deze jackpot werd gewonnen door een syndicaat van spelers. Deze winst is bijzonder omdat het een van de grootste jackpots is die ooit in SuperEnalotto is gewonnen en omdat het door een groep winnaars werd gedeeld​

Heet en koude getallen Lotto Italie

In de loterij kennen we de termen ‘ hete’ en ‘koude’ getallen. Hete getallen zijn getallen die het vaakst worden getrokken en koude getallen zijn getallen die het minst in een trekking voorkomen. Voor 2014 waren de hete getallen voor de SuperEnalotto 1, 55, 82, 85, 88 en 90. Ook het bonusgetal, de zogenaamde SuperStar, kwam vaak in de trekking terug.

De koudste getallen voor de trekkingen van 2014 waren 9, 18, 28, 30, 50, 59 en 60.

Op welke getallen jij gaat of wil anticiperen ligt een beetje aan je eigen ideeën en voorkeuren. ‘Koude’ getallen komen zo weinig voor, die zouden bijvoorbeeld toch echt een keer getrokken worden. En van ‘hete’ getallen weet je dat de kans daar op tot nu toe het grootst is.

Wanneer zijn de trekkingen van de Superenalotto?

Iedere dinsdag, donderdag en zaterdag worden de trekkingen in 2023 gehouden. En je kunt kunt deze lotto gewoon online spelen bijvoorbeeld via de site van Giantlotto of theLotter of een andere aanbieder.

Om de uitslagen te ontvangen van jouw online aanbieden kun je je bij de bekende online aanbidders gewoon aanmelden voor zogenaamde e-mailnotificaties. Ook bieden de bekende online aanbieders apps aan voor de iPhone of op je Android toestel. Zo kun je ongeacht tijd en plaats dus waar maar ook ter wereld, mee kunt spelen en de uitslagen kunt checken.

Hoe wint men de SuperEnalotto?

Bij elke trekking worden 6 hoofdgetallen getrokken, een Jolly-getal en nog een optioneel getal genaamd SuperStar. De zes hoofdgetallen worden getrokken uit dezelfde machine. En het SuperStar-getal wordt getrokken uit een andere machine die bestaat uit een reeks getallen van 1 tot 90.

Het spel heeft vijf prijscategorieën.

  • de eerste prijscategorie: 6 punten bestaat uit alle inzetten waarbij alle gekozen getallen die van zes hoofdgetallen zijn
  • de tweede prijscategorie: 5+1 punten bestaat uit alle inzetten waarbij de gekozen getallen die van vijf hoofdgetallen zijn en het Jolly-getal
  • de derde prijscategorie: 5 punten bestaat uit alle inzetten waarbij de gekozen getallen die van vijf hoofdgetallen zijn
  • de vierde prijscategorie: 4 punten bestaat uit alle inzetten waarbij de gekozen getallen die van vier hoofdgetallen zijn
  • de vijfde prijscategorie: 3 punten bestaat uit alle inzetten waarbij de gekozen getallen die van drie hoofdgetallen zijn

Wat zijn de winstkansen?

De kans op het winnen van de prijs in de eerste categorie door alle zes getrokken nummers te kiezen, is 1 op 622.614.630 bij het spelen op één combinatie.

Lotto belasting in Italie

Naast de toch al hoge prijzen in de SuperEnalotto, is ook de belastingwetgeving in Italië zeer gunstig vergeleken met de wetgeving in Nederland. Hoewel het prijzengeld niet belastingvrij is, geldt er een maximaal belastingtarief van slechts 6%, in tegenstelling tot bijna 30% kansspelbelasting die je moet betalen wanneer je in Nederland een prijs wint in de loterij. Meespelen in de SuperEnalotto betekent dus dat je kans maakt op hoge geldprijzen, waarover je bovendien relatief weinig belasting hoeft te betalen.