Hoe organiseer ik een eigen loterij?

Zelf een kansspel of loterij organiseren dat is tegenwoordig mogelijk. Maar wat zijn de voorwaarden om dit te organiseren?
Ben je van plan om zelf binnenkort een kansspel of loterij te organiseren? Dat kun je niet zomaar ineens doen. Er komt namelijk wel het één en ander bekijken. Zo zal je een vergunning moeten regelen en moet je bovendien aan tal van voorwaarden voldoen.

Vergunning

Voor speelautomaten heb je altijd een vergunning nodig. Een kansspel wordt door de overheid gezien als een spel waarbij de spelers een bepaalde prijs kunnen winnen zonder dat ze zelf een bepaalde invloed hebben op hoe het spel verloopt. Heel veel van deze kansspelen zijn sowieso al verboden in België. Wanneer ze wel zijn toegestaan, hebben bepaalde vergunninghouders in de meeste gevallen het alleenrecht om deze kansspelen aan te bieden. Denk daarbij aan grote bedrijven als de Lotto of de Nationale Loterij. Het is verboden om uit jezelf kansspelen online aan te bieden. Bovendien wordt er over een prijs die je wint ook belasting gerekend. Als de prijs meer is dan 449 euro is de winnaar bovendien verplicht om hier belasting over te betalen.

welke vergunningen zijn er verleend in 2018?

Reclame

En nu hebben we het eigenlijk alleen nog maar gehad over de regels rondom vergunningen van kansspelen. Ook rondom de nevenactiviteiten zijn namelijk tal van strenge voorwaarden gesteld. Bijvoorbeeld als je reclame wil gaan maken. Er zijn door de overheid strenge regels opgesteld voor het werven van nieuwe spelers en reclame maken. Al deze regels zijn in een speciaal daarvoor opgestelde wet vastgelegd.

Winkelweekactie

Ben je niet van plan om een direct kansspel te organiseren, maar wil je met je winkel een zogeheten winkelweekactie houden? Ook dan heb je een vergunning nodig. Deze winkelweekactie is een loterij waarbij je samen met andere ondernemers en winkeliers loten uitdeelt aan klanten die bijvoorbeeld voor een bepaald bedrag aan spullen kopen. Voordat je dit gaat organiseren is het aan te raden je goed te (laten) informeren over de regels en voorwaarden die hierbij gelden. Je kunt vervolgens een vergunning aanvragen.

Incidentele loterij

In de wet wordt ook gesproken een zogeheten incidentele loterij. Dit is een loterij die je slechts éénmaal wil gaan organiseren. Ook daar heb je echter een vergunning voor nodig. Bovendien mag je de opbrengst die je hier mee op haalt niet in eigen zak steken. Dat moet verplicht besteed worden aan een goed doel. De vergunning kun je trouwens lokaal aanvragen in de gemeente waarin de trekking van de loterij plaats zal gaan vinden. Je kunt er ook voor kiezen om een vergunning bij de Kansspelautoriteit aan te vragen. Wat de beste optie is hangt in hoge mate af van de waarde van het prijzenpakket van de loterij die je organiseert.

Promotioneel kansspel of bingo

Tot slot is het ook mogelijk om een promotioneel kansspel of bingo te organiseren. In het eerste geval dien je jezelf te houden aan bepaalde voorwaarden. Deze voorwaarden zijn vastgelegd in de Gedragscode promotionele kansspelen. Wanneer je een bingo organiseert, mag dat eigenlijk alleen wanneer je een vereniging bent. Je hebt geen vergunning nodig voor deze bingo, maar er moet wel voldaan worden aan bepaalde voorwaarden. Zo dien je de bingo bij de lokale overheid te melden. Dat moet uiterlijk twee weken voor de bingo worden gemeld.