Wie speelt er vaker een loterij mannen of vrouwen?

Wie speelt er vaker, mannen of vrouwen? Een enorme jackpot is de belangrijkste reden waarom mensen gemotiveerd worden om mee te doen aan een loterij. Maar worden alle segmenten van de bevolking in dezelfde mate tot de loterij aangetrokken? Klopt het dat armere mensen meer spelen dan de rijke mensen? Spelen jongeren meer dan hun ouders? Doen werklozen vaker mee aan een loterij dan mensen met een vaste baan?
En hoe zit het dan met de vraag die het meest voor de hand ligt: wie speelt de loterij meer, mannen of vrouwen? Het antwoord op die vraag zal je waarschijnlijk verrassen!

Wat is het verschil tussen spelgedrag van mannen en vrouwen?

Vandaag doen we ons best om niet te discrimineren op basis van geslacht. Mannen en vrouwen werden immers gelijk geschapen en het zou politiek niet correct zijn om iets anders te suggereren. Maar toch, als het gaat om het spelen van de loterij, lijken er kleine gedragsverschillen te zijn tussen de geslachten. Zoals te zien is in de conclusies van onderzoeken die zijn uitgevoerd over gokgewoonten en loterij gokken, die hieronder worden samengevat, lijkt het erop dat mannen vaker meedoen aan een loterij dan vrouwen.

“Mannen gokken vaker dan vrouwen”

In 2010 publiceerde het Journal of Gambling Studies een enquête waarin gokgewoonten en loterijspel werden beoordeeld. Uit de enquête bleek, zoals verwacht, dat armere mensen eerder loten kopen dan mensen die zich geen zorgen hoeven te maken over hun financiële situatie. Een tweede studie in hetzelfde tijdschrift, dat twee jaar later gepubliceerd werd, ontdekte dat het loterijspel hoger was onder minderheidsgroepen en mensen in de laagste sociaaleconomische statusniveaus.

Volgens de studie van 2012, getiteld Gambling on the Lottery: Sociodemographic correlates across the Lifespan”, deden mannen vaker mee aan een loterij dan vrouwen (18,3 dagen in het afgelopen jaar voor mannen, versus 11,7 dagen voor vrouwen). Uit een vergelijking van de datasets van enquêtes die zes jaar na elkaar in de vroege jaren 2000 waren gehouden, bleek dat ‘geslacht van groot belang was in het voorspellen van de hoeveelheid gokken op de loterij; mannen hadden een toename van 64% ten opzichte van vrouwen in het aantal dagen dat ze gokten op de loterij. “
De bevinding dat “mannen vaker meespelen met een loterij spelen dan vrouwtjes is consistent met gender-gerelateerde bevindingen over gokken als geheel en voor andere gecorreleerde gedragingen, namelijk alcohol en andere middelen gebruik”, zo kwam voort uit de studie.

“Mannen spelen vaker mee met een loterij”

In een artikel uit 2013 van Dan Fergusson van Vision Sensical, leverancier van customer intelligence, werden er vier verrassende feiten gepresenteerd over gedrag, houding en ervaringen van spelers in de Verenigde Staten. Een van de ‘verrassende feiten’ met betrekking tot het verschil tussen de seksen.
“Over het algemeen is het waarschijnlijker dat mannen de loterij spelen (55% versus 42% van de vrouwen), maar we vonden ook dat mannen meer ontvankelijk zijn voor online gokken via loterijen”, aldus de krant. “18% van de loterijspelers die we hebben ondervraagd hebben aangegeven dat ze waarschijnlijk hun loten online kopen, terwijl slechts 12% van de vrouwen dit zou doen. “