Forse naheffing winnaar Duitse loterij

Een Nederlander sprong onlangs een gat in de lucht toen hij in de Westdeutsche Lotterie maar liefst 3,5 miljoen euro won. Deze prijs was niet belastingvrij, de Duitse fiscus hield daarom een percentage van het prijzengeld in. Maar toen was daar ook nog de Nederlandse Belastingdienst die 29% kansspelbelasting in rekening bracht, goed voor een bedrag van 1 miljoen euro. De winnaar stapte naar de rechter, maar het hof Arnhem-Leeuwarden stelde de Nederlandse staat in het gelijk.

Kansspelbelasting

De winnaar meende in het gelijk te staan omdat er in Duitsland immers al belasting was geheven. En Europese wetgeving schrijft voor dat over één en hetzelfde bedrag niet twee keer belasting mag worden geheven. Maar de Duitse heffing had slechts betrekking op de inleg, en niet op de gewonnen prijs. Daarom is er volgens het Hof geen sprake van dubbele belastingheffing.

Grensstreek Duitsland
Vooral bewoners van de grensstreek met Duitsland kopen graag loten bij onze oosterburen omdat er flinke prijzen mee te winnen zijn. Tot 2010 bestond er een “leidraad” waarin stond dat gewonnen prijzen met deze Duitse loterijen waren vrijgesteld van Nederlandse belasting. Het importeren van loten was al niet toegestaan, maar als je naar Duitsland gaat en daar een lot koopt is dat niet verboden. Alleen moet er sinds 2010 dus kansspelbelasting over gewonnen prijzen worden betaald. De onfortuinlijke winnaar die bot ving bij het Hof won zijn prijs in 2012. Het Hof oordeelde wel dat belanghebbenden beter hadden moeten worden geïnformeerd over de gewijzigde regelgeving.

Nieuwe loterij
Wanneer je niet in de grensstreek woont en het dus niet mogelijk is om in Duitsland of België aan een loterij mee te doen, is er nog een nieuwtje te melden. Als je bent uitgekeken op de huidige Nederlandse loterijen kunnen we melden dat er nog dit jaar een nieuwe loterij in Nederland wordt geïntroduceerd. Meer nieuws daarover volgt binnenkort.

1 gedachte over “Forse naheffing winnaar Duitse loterij”

  1. En als je de prijs laat uitbetalen in Duitsland en daar een rekening opent en het geld alleen gebruikt in Duitsland, dan is 29% kansspelbelasting betalen toch overbodig, lijkt mij? je koopt dan een huis, een auto en gaat lekker verder leven in Duitsland.

    Beantwoorden

Plaats een reactie