Oprichter Loterijverlies krijgt mogelijk celstraf

Afgelopen maandag is in de rechtbank in Zwolle een celstraf van vier jaar geëist, waarvan een halfjaar voorwaardelijk, tegen de oprichter van Loterijverlies. Ferdy R. zou volgens het Openbaar Ministerie miljoenen verduisterd hebben die nodig waren om tegen de Staatsloterij te procederen.

Namens tienduizenden deelnemers voerde Stichting Loterijverlies actie tegen de Staatsloterij. Deze deelnemers voelden zich misleid omdat hun winstkansen kleiner waren dan hun werd voorgespiegeld. De officier van justitie zij dat het de verdienste was van Ferdy R. (41) dat het vaststond dat er prijzen uit een pot getrokken werden waarin ook de onverkochte loten zaten. Vanuit Loterijverlies BV werd er € 2,8 miljoen overgemaakt naar een ander bedrijf op het Kanaaleiland Guernsey. Hier was Ferdy R. ook de eigenaar van, zo heeft hij bevestigd. R. beweerde dat dit bedrag was om een handtekeningenactie onder de deelnemers uit te voeren, die achteraf slechts 2 ton bleek te kosten.

De officier van justitie meende dat R. streed tegen bedrog, maar zelf ook als bedrieger handelde. De miljoenen werden volgens het OM op basis van valse facturen overgemaakt. Er werd bijna een half miljoen euro aan portokosten gerekend voor formulieren die voornamelijk digitaal verstuurd werden.

Ruzie en een jarenlange juridische strijd Loterijverlies

De 41-jarige man uit Bergen, Noord-Holland, zou € 2,8 miljoen hebben verduisterd. Met zijn organisatie Stichting Loterijverlies voerde R. actie tegen de Staatsloterij, in naam van duizenden deelnemers die hun winstkansen kleiner inzagen dan zij voorgespiegeld waren, waardoor ze zich misleid voelden. Deze claim zorgde voor ruzie binnen Loterijverlies zelf en een jarenlange juridische strijd. De Staatsloterij loste het 4,5 jaar geleden al met de voornaamste claimclubs op. Toch bleef Ferdy R. doorgaan met zijn langdurige juridische strijd en met zijn claim.

R. wordt er door justitie van verdacht geld door te schuiven naar Guernsey, een Kanaaleiland met een erg gunstig belastingklimaat. Tijdens een eerdere zitting in februari betoogde de officier van justitie dat R. met dit geld zijn villa in Bergen betaald zou hebben. De verdachte zelf kon bij deze zitting niet aanwezig zijn wegens winterweer.

Naast het verduisteren van geld wordt R. er door justitie ook van verdacht de fiscus op te lichten. De belastingdienst zou in totaal € 668.000 aan inkomstenbelasting en € 396.000 aan omzetbelasting misgelopen zijn.

In juli 2018 werd R. aangehouden door de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst FIOD. Na deze aanhouding zat hij enige tijd vast, maar na een maand stond hij weer op vrije voeten. Afgelopen jaar is geprobeerd een schikking te treffen tussen de stichting Loterijverlies en R., maar dit mislukte.

Plaats een reactie