Spam post van Nederlandse loterijen

Wist je dat je ook in het echte leven last kunt hebben van spam? Volgens sommige ontvangers van (te veel) loterijenpost in ieder geval wel! Zij vinden het bijzonder irritant dat diverse loterijen hen geadresseerde post sturen. Dit soort vormen van reclame worden door consumenten vaak als opdringerig beschouwd. Zo ook Jan Hoogstrate, die bij ging houden hoeveel loterijpost hij wel niet kreeg. De teller kwam uit op zo’n 25 stukken post. Om gek van te worden, maar ook zonde van het papier. En daar komt ook nog eens bij dat meneer Hoogstrate een ja/nee sticker op zijn deur heeft. Hij hoort de loterijpost helemaal niet te krijgen!

Loterijpost spam: meer mensen hebben er last van

Jan Hoogstrate is bij lange na niet de enige die last heeft van dit probleem. Ja/nee stickers, geen deelnemer zijn aan de loterij… het maakt allemaal niet uit, vaak ontvang je de loterijpost alsnog. Vele mensen hebben op social media aangegeven last te hebben van dit probleem. Zo ontving de Postcodeloterij meerdere klachten via Twitter (soms tot wel 50 per dag) over de post. Deze loterij is dan ook één van de grootste verstuurders van loterijpost, samen met de VriendenLoterij en de BankGiro Loterij. Door ‘aan de bewoners van’ plus het adres op de envelop te zetten, wordt de ja/nee sticker omzeild. Sluw bedacht, maar of de loterijen zich hiermee populair maken onder potentiële deelnemers?

Irritatie over loterijpost

Doordat ja/nee stickers omzeild worden, voelt loterijpost nog meer ongewenst. Het voelt opdringerig, iets waar mensen een enorme hekel aan hebben (zeker als het gaat om reclame). Vele mensen vragen dan ook direct via Twitter aan de loterijen om hiermee op te houden. Ze zijn radeloos en willen gewoon geen post meer ontvangen. Zo vragen ze zich bijvoorbeeld af waarom de loterijen zoveel papier verspillen aan post terwijl ze claimen zich in te zetten voor goede doelen.

Uitschrijven voor loterijpost: hoe werkt dit?

Volgens de loterijen is het mogelijk om jezelf uit te schrijven voor dergelijke post. Dit kan gedaan worden middels een privébericht waarin adresgegevens worden verzonden. Hierna stuurt de loterij je geen loterijpost meer. Simpel, en het lijkt ook naar behoren te werken. Toch plaatsen vele mensen vraagtekens bij het feit dat deze loterijpost überhaupt verstuurd kan worden. De wet wordt toch omzeild, want eigenlijk zouden ze door de ja/nee stickers geen post mogen sturen naar sommige mensen. Het is dus mogelijk je uit te schrijven, maar voor veel mensen is dit niet genoeg.

Reactie van de loterijen op loterijpost

Ben je geen fan van loterijpost? Als je jezelf niet uitschrijft, zul je het alsnog blijven ontvangen. Tenminste, in een reactie laat de Postcode Loterij weten niet te stoppen met het versturen van loterijpost. Voor hen is dit een belangrijk middel om nieuwe mensen aan te trekken en zo meer geld te vergaren voor goede doelen. Een groot deel van de verkoop ontstaat dankzij dergelijke brieven. Ondanks de vele klachten zien zij geen reden om te stoppen met het versturen van loterijpost. Ook wijst de loterij er op dat het papier van de brieven van gerecycled papier is gemaakt.

Onderzoek naar loterijpost

Ook bij de Consumentenbond is de overlast door loterijpost opgevallen. Zij deden hier onderzoek naar en ontdekten dat bijna 90% van zo’n 12.000 ondervraagden de loterijpost als hinderlijk ervaarden. Ook wordt niet gewaardeerd dat de loterij op deze wijze tracht je iets ‘aan te smeren’. Überhaupt vindt meer dan 90% van de ondervraagden dergelijke reclamepost zeer storend. Daarom vroeg de Consumentenbond aan de loterijen om voor 2020 na te denken over alternatieven voor loterijpost. Tot op heden lijkt er weinig te zijn gedaan met deze oproep.

Dat de hinder die ondervonden wordt van loterijpost breed leeft in de samenleving, is inmiddels wel duidelijk. Inmiddels zijn er ook kamervragen gesteld over dergelijke praktijken. Onder andere GroenLinks, PvdA en SP lieten blijken dat de hoeveelheid loterijpost hen totaal niet zinde. Echter stelde verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keizer dat zij geen reden zag om iets te veranderen aan de praktijken van de loterijen. Vooral het feit dat mensen zichzelf uit kunnen schrijven ziet ze als reden om niets te doen. Een hard gelag voor mensen die hinder ondervinden van loterijpost. Voor hen zit er maar één ding op: zich uitschrijven bij de desbetreffende loterij(en).

Plaats een reactie