Nederlandse Loterij reset wachtwoorden na hack

Nederlandse Loterij, de organisatie achter een aantal van ’s lands grootste loterijen, heeft de wachtwoorden gereset van 1,5 miljoen spelers. De reden zal zijn omdat er 12 duizend accounts ook daadwerkelijk gehackt waren.

1,5 loterij accounts

Het gaat hier om 1,5 miljoen accounts die het afgelopen jaar hebben ingelogd op de site van een van kansspelen. Volgens de woordvoerder is Nederlandse Loterij zelf niet gehackt, maar is er waarschijnlijk gebruik gemaakt van hergebruikte wachtwoorden. Dit kan als gebruikers hetzelfde wachtwoord voor meerdere websites en accounts gebruiken.

Nederlandse Loterij roept daarom op om mensen hun wachtwoord te laten wijzigen in een sterk en uniek wachtwoord, dat alleen voor hun account bij de loterijen wordt gebruikt. Onder Nederlandse Loterij vallen zeven van de grootste landelijk loterijen, waaronder de Postcodeloterij, TOTO en de Lotto.

12 duizend accounts gehackt

Volgens de woordvoerder zijn er waarschijnlijk 12 duizend accounts ook daadwerkelijk gehackt. In deze gevallen is er geen toegang verschaft tot de digitale portemonnee van de spelers. Wel bestaat de kans dat de hackers privégegevens hebben buitgemaakt. Hierbij gaat het om zaken als je naam, e-mailadres en bankrekeningnummer. “Alle gegevens die je normaal ook niet zou delen,” aldus de woordvoerder.

Deze gegevens worden door criminelen gebruikt voor andere criminele praktijken, zoals phishing. Hiermee stuurt de crimineel je een nepmail die van een officieel bedrijf zoals je bank lijkt te zijn. Hoe meer gegevens de criminelen van je hebben, hoe overtuigender zij kunnen zijn en je daarmee makkelijker in hun oplichtingspraktijken trapt.

Verdere stappen

Mensen die afgelopen donderdag hun wachtwoord wilden wijzigen, kregen te maken met een storing in het e-mailsysteem. Hierdoor kregen gebruikers die hun wachtwoord wilden resetten hier geen bericht van. Dit is volgens de woordvoerder opgelost.

Nederlandse Loterij laat weten dat het incident is gemeld bij de waakhonden Autoriteit Persoonsgegevens en de Kansspelautoriteit. Dit om de daders te vinden en herhaling te kunnen voorkomen.

Plaats een reactie