Niet opgehaalde loterij prijzen

Wat gebeurd er met de niet opgehaalde loterij prijzen van bijvoorbeeld de Nederlandse Lotto of Staatsloterij? Het gebeurt vaker dan u denkt, (grote) lottoprijzen die niet geïncasseerd worden.
Feit is dat deelnemers zelf actie moeten ondernemen om de prijs te innen. Althans bij de meeste loterijen is dat zo, bij bijvoorbeeld de Postcode Loterij zijn de gegevens van alle deelnemers bekend en komt het prijzengeld altijd aan de winnaars toe. Maar bij de Lotto of Staatsloterij moet je echt zelf actie ondernemen om je prijs op te halen.

Wat gebeurd er als het geld niet opgehaald wordt?

Loterijen waarvan de gegevens van de deelnemers niet bekend zijn houden de prijzen één jaar na trekking in de boeken en daarna vervalt het aan de staat. Echt het komt vaker voor dan u denkt. Een vergissing, even niet opletten, het kan ons allemaal overkomen, maar in dit geval kan het u heel veel geld gaan kosten. Het gaat niet alleen maar om grote bedragen want in veel gevallen zijn het ook prijzen die bijvoorbeeld zijn gevallen op eindcijfers. De meeste deelnemers kijken namelijk niet goed naar de kleinere geldprijzen die ook gewonnen kunnen worden. Zo is er in 2008 ruim € 5 miljoen teruggestort in de staatskas, inderdaad geld van niet geïncasseerde prijzen.

Loterijen zoals bijvoorbeeld de Staatsloterij kunnen eigenlijk heel weinig doen om de winnaar op te sporen. Wat betreft de grote(re) bedragen kunnen ze aangeven in welke provincie de prijs is gevallen en dan de pers te informeren. Soms komt de winnaar dan uiteindelijk opdagen en soms ook niet.

Hoe kan ik dit voorkomen?

Lees in ieder geval de uitslagen aandachtig, in de spanning van het moment kunt u gemakkelijk een letter of een cijfer over het hoofd zien. En gooi de loten ook niet direct weg. In gepubliceerde uitslagen kunnen ook weleens fouten zitten.

Verhaal van een niet opgehaalde prijs in Amerika

Geloof het of niet maar het gebeurt nogal eens dat winnaars van een loterij jackpot hun winst niet komen ophalen. Zo ‘vergat’ iemand in Amerika in 2003 ooit eens de gewonnen jackpot van $ 28,5 miljoen dollar te claimen. Maar dat record is inmiddels al verbroken door iemand uit Californië. De niet zo gelukkige winnaar liet de deadline verstrijken om de jackpot van $ 63 miljoen op te halen.

Kort voor het verstreken van deze deadline melde zich wel iemand bij de rechtbank die beweerde het betreffende lot te hebben, maar dat de loterij in kwestie het lot te beschadigd vindt om het verder te reconstrueren. Ook dit schijnt vaker te gebeuren als de jackpot niet wordt opgeëist. Er komen dan ‘uit allerlei hoeken en gaten’ mensen te voorschijn om de prijs op te eisen, aldus een woordvoerder van de betreffende loterij.

Kan de prijs niet worden geschonken aan een winnaar, dan komen deze dollars van pas voor verschillende maatschappelijke doelen. In dit geval wordt het geld geschonken aan de Californische openbare scholen.

3 gedachten over “Niet opgehaalde loterij prijzen”

Plaats een reactie